Strijd over het oorlogsverleden van Willy Kessels

CHARLEROI, 6 MAART. Een tentoonstelling van de Belgische fotograaf Willy Kessels, die afgelopen vrijdag had moeten openen in het museum van fotografie van Charleroi, is op het laatste moment afgelast. De voorzitter van de raad van beheer van het museum, Jean-Pol Demacq, tevens wethouder van Charleroi, besloot vorige week de expositie te annuleren, na een aantal felle artikelen in het socialistische dagblad Le Peuple. Volgens de krant mocht de tentoonstelling niet doorgaan, wegens het collaboratieverleden van Kessels.

Kessels (1898-1974) was fotograaf, beeldhouwer en binnenhuisarchitect. Hij werd vooral bekend met de foto's die hij in 1933 maakte van de film 'Misère au Borinage', van Joris Ivens en Henri Storck. Zoals een biografie, geschreven in opdracht van het museum, aantoont onderhield Kessels nauwe banden met de fascistische, Vlaamse beweging Verdinaso en collaboreerde hij in de Tweede Wereldoorlog met de bezetter. Kessels werd in 1945 veroordeeld wegens collaboratie en zat twintig maanden in de cel.

Niet bekend

Museumdirecteur Vercheval heeft in een open brief verontwaardigd gereageerd op het besluit de Kessels-tentoonstelling niet te openen. Volgens Vercheval is dit een duidelijk geval van censuur. Hij noemt het de omgekeerde wereld dat juist deze expositie is verboden, terwijl bij vorige Kessels-exposities, in Brussel en in Parijs, helemaal geen aandacht aan zijn verleden werd besteed. Het fotografiemuseum hoopt de tentoonstelling met werk van Kessels, waaronder een portret van Verdinaso-oprichter Joris van Severen, binnenkort alsnog te kunnen openen. “Inmiddels krijgen we naast aanvallen ook steunbetuigingen, uit de politieke en artistieke wereld”, aldus een museummedewerker. “De steun voor de tentoonstelling is nu groter dan het verzet.”

    • Birgit Donker