Soedan kiestin twaalf dagen

KHARTOUM, 6 MAART. In Soedan zijn vandaag presidents- en parlementsverkiezingen begonnen. Deze zullen gezien de enorme omvang van het land en de slechte infrastructuur twaalf dagen duren. Waarnemers in Khartoum verwachten dat de huidige president, Omar el-Bashir, er gemakkelijk in zal slagen om zijn veertig rivalen te verslaan in de presidentsverkiezingen.

Prominente oppositionele politici, onder de voormalige premier Sadeq al-Mahdi, boycotten de verkiezingen omdat deze niet eerlijk zouden zijn. “De verkiezingen zijn niet geloofwaardig vanuit democratisch oogpunt”, zei al-Mahdi gisteren. “Het is een noodzakelijke fase waarin een dictatuur zeer goedkoop geloofwaardigheid wil verwerven.” Het moslim-fundamentalistische regime in Soedan verkeert in toenemend internationaal isolement. De verhouding met buurlanden als Egypte en Oeganda is zeer slecht en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties overweegt om sancties tegen Khartoum in te stellen wegens vermeende Soedanese betrokkenheid bij de mislukte moordaanslag, 26 juni vorig jaar, op de Egyptische president, Mubarak, in de Ethiopische hoofdstad, Addis Abeba. Het Soedanese Hooggerechtshof wees maandag een verzoek van tien kandidaten van de oppositie om de verkiezingen op te schorten wegens “oneerlijke voordelen” voor Bashir af. In 11 van de 46 kiesdistricten in Zuid-Soedan wordt niet gestemd wegens de strijd tussen het Soedanese regeringsleger en de rebellen van het SPLA. (Reuter)