Republikeinse nominatie naderbij; Dole grote winnaar in acht voorrondes

WASHINGTON, 6 MAART. De Amerikaanse senator Bob Dole heeft gisteren een grote slag geslagen in de strijd om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen. Dole won in alle acht staten waar gisteren voorverkiezingen werden gehouden met royale voorsprong.

In de belangrijke staat Georgia versloeg hij zijn rivaal Pat Buchanan, die had voorspeld dat hij zou winnen, met 41 tegen 29 procent. Twee van Dole's rivalen, de voormalige gouverneur van Tennessee Lamar Alexander en senator Richard Lugar, zullen hun kandidatuur vandaag opgeven, zo hebben hun medewerkers aangekondigd.

De campagne van Dole, die aanvankelijk moeizaam op gang kwam, heeft nu een sterke impuls gekregen die de 72-jarige meerderheidsleider in de Senaat een grote voorsprong geeft op zijn voornaamste rivalen, Buchanan en Steve Forbes. Opgetogen zei Dole gisteravond tot aanhangers op zijn hoofdkwartier in Washington: “We hebben een leider gevonden die onze partij weer zal samenbrengen.” En: “Ik heb in mijn hart altijd gedacht dat dit ging gebeuren, maar je weet het nooit zeker tot aan de stemming.”

Buchanan erkende in een reactie dat Dole nu zwaar favoriet is, maar hij wilde de strijd niet opgeven, net zo min als Forbes. Voorzitter Newt Gingrich van het Huis van Afgevaardigden, die maandag zijn steun voor Dole bekend had gemaakt, zei gisteravond: “Ik denk dat de strijd nu voorbij is, en dat Dole de nominatie in zijn zak heeft.”

Morgen staat de voorverkiezing in de staat New York op het programma. Volgende week dinsdag is het Super Tuesday, de dag waarop zuidelijke staten als Texas en Florida aan de beurt zijn, elk met grote aantallen gedelegeerden. Tot nu toe, volgens nog niet-definitieve cijfers, heeft Dole 259 gedelegeerden verzameld, tegen Forbes 63 en Buchanan 44. Wie 996 gedelegeerden achter zich heeft beschikt over een meerderheid op de Republikeinse conventie, die in augustus in San Diego wordt gehouden, en kan daar dan tot Republikeins presidentskandidaat worden gekozen.

Nog niet eerder in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november waren er in zoveel staten tegelijk voorverkiezingen. Republikeinen in Georgia, Maryland, Colorado en vijf staten in Nieuw Engeland (Connecticut, Maine, Massachusetts, Rhode Island en Vermont) spraken zich gisteren in grote meerderheid uit voor Dole. Opiniepeilingen buiten de stembureaus gaven aan dat veel kiezers op Dole stemden omdat ze de opkomst van Buchanan, die als te extreem werd gezien, tot staan wilden brengen. Dole zou de beste kans hebben in november president Clinton te verslaan.

In geen van de staten wist Buchanan Dole gisteren dichter te benaderen dan in Georgia. Dole behaalde in de verschillende staten percentages variërend van 41 (Vermont) tot meer dan 67 (Rhode Island). Buchanan kwam in de meeste staten op de tweede plaats met omstreeks 20 procent van de stemmen. In Connecticut eindigde Forbes op de tweede plaats (20 procent), een teleurstellend resultaat voor de uitgever en miljonair die een paar dagen geleden nog meende in die staat te kunnen winnen.

In de staten Washington en Minnesota werden caucuses (partijbijeenkomsten) gehouden. Op beide bijeenkomsten stemde een meerderheid voor Dole, in een niet bindende peiling.