PSV dwingt respect af met hogeschoolvoetbal

BARCELONA, 6 MAART. Het Nederlandse hogeschoolvoetbal rendeert uitstekend op grote Spaanse velden, in grote Spaanse stadions. Ruim drie maanden nadat Ajax het trotse Real Madrid in het Bernabeu-stadion alle hoeken van het veld liet zien, legde PSV in de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi sprankelende spel neer in Nou Camp. Dit keer geen staande ovatie voor de bezoekende ploeg, wel een striemend fluitconcert voor een Zweedse scheidsrechter die het aanvalsspel van PSV en Barcelona nauwelijks kon bijbenen.

Negentig minuten opwindend voetbal, met veel fouten en veel kansen, met vier rare doelpunten, eerlijk over beide clubs verdeeld. De sfeer in de kolkende arena van Barcelona paste bij een echte cupavond. De wedstrijd was grimmig maar liep nooit echt uit de hand. PSV verdiende de overwinning op grond van het grotere aantal kansen. De ploeg stak in een zelfverzekerde vorm die herinneringen opriep aan het kampioenselftal van 1988.

Barcelona doet alleen in verdedigend opzicht denken aan nog niet zo lang vervlogen tijden. De blunders in de defensie zijn mede het gevolg van het risicovolle aanvalsspel, dat zonder de publiekstrekkers Romario en Stoitsjkov steeds minder induk maakt. Hun vervangers Figo en Kodro zijn van beduidend minder niveau. Bovendien hebben ze nog veel toneellessen nodig om de uitstraling van de twee vertrokken vedetten te evenaren.

Toch verdiende Barcelona het 2-2 gelijkspel. De gedurfde speelwijze verdient een herkansing in Eindhoven. Helemaal gerust zullen de PSV'ers niet aan de return beginnen. Daarvoor hebben ze een te broze reputatie als het om belangrijke internationale thuiswedstrijden gaat. Zoveel ruimte als de mannen van Advocaat gisteravond kregen, zullen ze op het veel kleinere eigen speelveld vermoedelijk niet creëren.

Het spel van PSV heeft onder Advocaat een gedaanteverwisseling ondergaan. De vechtjas van het Haagse ADO heeft als trainer van PSV binnen veertien maanden een begaafde knokploeg gekneed, een elftal dat functionele techniek koppelt aan ongeremde ijver. Vier gele kaarten waren gisteravond het gevolg van de speelwijze à la Advocaat. Valckx was een van de boosdoeners, hij mist daardoor de return. Ook Wouters zal er over dertien dagen vrijwel zeker niet bij zijn. De oude maestro vreest voor een gescheurde kuitspier, die hem een aantal weken aan de kant zal houden.

Het ontbreken van Ronaldo heeft voorlopig geen nadelige gevolgen, sterker nog, Ronaldo wordt door de koele rekenaars helemaal niet gemist. De liefhebbers van onverwachte versnellingen verlangen wellicht naar zijn rentree, voor de supporters die PSV zo graag kampioen zien worden mag de knieblessure nog wel even aanhouden. Zonder Ronaldo is PSV een geoliede machine die balbezit tot kunst heeft verheven. Bovendien komen de kwaliteiten van Nilis zonder Ronaldo nog beter tot hun recht. De Belg blijkt niet alleen een geniale aangever maar ook een koelbloedige afmaker.

Volgens Cruijff leidde de afwezigheid van Ronaldo tot onderschatting door zijn eigen spelers. “Men had hier de indruk dat PSV een leuke ploeg was, meer niet. Dat wordt beweerd door de media en daarvoor zijn mijn onervaren spelers nu eenmaal heel gevoelig. Als trainer kun je dan praten als Brugman, maar dat helpt niet. Na drie minuten een tegendoelpunt in een Europa-Cupwedstrijd: dat heeft met een gebrek aan concentratie te maken. Het tweede doelpunt precies hetzelfde. Een afgeslagen corner mag normaal gesproken nooit een goal opleveren.”

Cruijff doceerde op de hem gebruikelijke wijze. Hij verklaarde de slappe houding van zijn verdedigers door het drukke programma van Barcelona. “Kijk maar naar de tribunes, de competitie is belangrijker dan de UEFA Cup.” Waarschijnlijk heeft de trainer met de scherpe visie alleen in het begin van de wedstrijd om zich heen gekeken. Volgens goed Catalaans gebruik stroomde het stadion tijdens de eerste helft nog aardig vol.

De negentigduizend toeschouwers verveelden zich geen moment. PSV begon zeer overtuigend en liet Barcelona gedurende twintig minuten alle hoeken van het veld zien. Nilis scoorde uit een vrije trap, die nog van richting werd veranderd door de rug van Bakero. Een tweede Eindhovense goal hing in de lucht, maar slordig uitverdedigen van PSV gaf de wedstrijd een andere wending. Waterreus stopte het schot van Cuellar, Bakero zorgde in de rebound voor de gelijkmaker.

In de tweede helft kwam PSV door een vliegend schot van Nilis opnieuw snel op voorsprong, nadat Faber een kopbal op de lijn door Amor zag worden gekeerd. In het laatste half uur kreeg Barcelona meer greep op het middenveld. Eerst zag Popescu nog een afstandsschot rakelings naast zeilen. Even later kon Abelardo ongehinderd bij de tweede paal een vrije trap van Guardiola inkoppen. Hoewel beide teams de aanval bleven zoeken en allebei nog een strafschop claimden, bleef de gelijke stand gehandhaafd.

Beide coaches waren het, na elkaar gesproken, redelijk eens over het wedstrijdverloop. PSV was de betere ploeg, Barcelona speelde heel gewaagd. Van een veronderstelde kille verhouding tussen Cruijff en Advocaat was sowieso geen sprake. Voor de wedstrijd stonden ze minutenlang gezellig te keuvelen. Een Spaanse journalist wilde na de wedstrijd van Advocaat weten wat het onderwerp van gesprek was geweest. “Een stomme vraag”, antwoordde hij in het Nederlands. “Ik vraag aan hem toch ook niet waar hij met zijn vrouw over praat.”

De trainer van PSV was zichtbaar in zijn element tijdens de persconferentie. “Ik zit hier als een vorst”, liet hij zich ontvallen. Het is inderdaad opvallend hoe ontspannen de voormalige bondscoach tegenwoordig te werk gaat. Bij Cruijff lijkt de nonchalante houding af en toe gespeeld, bij Advocaat komt zij voort uit de aanhoudende reeks successen. Nederland heeft er een tweede Europese topclub bijgekregen.

    • Jaap Bloembergen