Politie in Servische wijk; Kroaten wijken in Sarajevo voor ultimatum Ifor

SARAJEVO, 6 MAART. De Bosnische Kroaten hebben vandaag een poging ondernomen om met een eigen politiemacht een Servische wijk van Sarajevo te bezetten. Ze vertrokken echter na een ultimatum van de vredesmacht IFOR

In strijd met de afspraken drongen gisteravond tien Bosnisch-Kroatische politiemannen de wijk Hadzici binnen, één dag voordat een reguliere troepenmacht van de Bosnische federatie onder toezicht van de vredesmacht IFOR het gezag in de wijk zou overnemen. De tien maakten geen deel uit van die politiemacht.

De tien trokken zich vandaag terug uit de wijk, na een ultimatum van de internationale politiemacht die verantwoordelijk is voor de overdracht van het gezag. Het ultimatum voorzag in het gebruik van geweld door de vredesmacht IFOR.

De eenzijdige actie van de Bosnische Kroaten was een uitdaging aan het adres van zowel de Bosnische federatie als de internationale gemeenschap. De Bosnische Kroaten klaagden gisteren dat ze ondervertegenwoordigd zijn in de politiemacht van de federatie die vandaag het gezag in de Servische wijk Hadzici bij Sarajevo overneemt. Die politiemacht bestaat uit zeventig man: vijftig moslims, vijftien Bosnische Serviërs en vijf Bosnische Kroaten. Dat komt overeen met de vooroorlogse samenstelling van de bevolking van Hadzici, maar volgens de Kroaten moet hun aantal in die politiemacht worden uitgebreid met twintig man.

Hadzici is de derde van de vijf Servische wijken en voorsteden van Sarajevo die op grond van het vredesverdrag van Dayton aan de Bosnische regering worden overgedragen. Net als in Vogosca en Ilijas, die al eerder zijn overgedragen, zijn bijna alle Servische inwoners uit Hadzici gevlucht. De Serviërs in de wijken die later deze maand worden overgedragen, Ilidza en Grbavica, zijn nu aan het verhuizen.

De NAVO-vredesmacht IFOR kondigde gisteren aan haar aanwezigheid in de nog over te dragen wijken te versterken, om te verhinderen dat de Serviërs vóór hun vlucht alles vernietigen. In de inmiddels verlaten wijken hebben de Serviërs fabrieken ontmanteld, energiecentrales, scholen en huizen in brand gestoken en woningen ontdaan van kozijnen, bedrading en sanitair. Aan de vooravond van de overdracht had Hadzici gisteren geen stroom, water en gas meer omdat de vluchtende Serviërs alles hebben vermoest wat ze niet hebben meegenomen. Gisteren ging het gemeentehuis in vlammen op.

In Brussel heeft gisteren 'vredescoördinator' Carl Bildt geklaagd dat de internationale gemeenschap in gebreke blijft bij de betaling van toegezegde bedragen voor de wederopbouw van Bosnië. In december werd Bosnië 680 miljoen dollar toegezegd, maar daarvan is pas 420 miljoen dollar betaald. Volgens Bildt verbetert de situatie, want een maand geleden was pas 340 miljoen dollar binnen, maar hij deed gisteren toch een dringend beroep op de wereldgemeenschap om haar beloften na te komen.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft een eerste programma voor de terugkeer van vluchtelingen opgesteld. Een woordvoerder zei in Genève dat drieduizend van de 6.500 moslims en Bosnische Kroaten die aan het begin van de oorlog uit een van de Servische wijken van Sarajevo, Vogosca, werden verdreven, de komende dagen naar hun woningen terugkeren. Het gaat om mensen die na hun verdrijving in andere stadsdelen van Sarajevo terecht zijn gekomen. De andere 3.500 verdreven moslims en Kroaten wonen verspreid over heel Bosnië; zij keren later naar Vogosca terug. (Reuter, AP, AFP)