Politie doodt chef drugskartel Cali

BOGOTÀ, 6 MAART. In de Colombiaanse stad Medellín is gisteravond een van de leiders van het Cali-drugskartel, José Santacruz Londoño, door de politie doodgeschoten. Santacruz ontsnapte in januari op klaarlichte dag uit een zwaar bewaakte gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad, Bogotà.

Voor de Verenigde Staten was de ontsnapping van Santacruz een reden om Colombia afgelopen vrijdag op een lijst te plaatsen van landen die niet genoeg doen om de internationale drugshandel te bestrijden.

Santacruz werd vorige zomer met vijf andere topfiguren van het Cali-kartel gearresteerd. Het kartel werd toen verantwoordelijk gehouden voor naar schatting tachtig procent van de cocaïne op de Amerikaanse drugsmarkt. Tegen een van de andere leiders werd in februari een gevangenisstraf uitgesproken van negen jaar. Een leider is nog op vrije voeten.

Volgens president Ernesto Samper van Colombia is de uitschakeling van Santacruz het bewijs van “onze wil de drugshandel te bestrijden”. Verwijzend naar de Amerikaanse diskwalificering (decertification) van Colombia van vrijdag zei Samper het “jammer” te vinden “dat deze opzienbare daad niet enkele dagen eerder heeft plaatsgehad”. Het hoofd van de Colombiaanse politie, generaal Rosso José Serrano, zei gisteren op een persconferentie dat de VS de beslissing van afgelopen vrijdag zou moeten herzien. Colombia zou volgens Serrano opnieuw opgenomen moeten worden op de lijst van begunstigde naties “voor datgene wat we, uit overtuiging, hebben gedaan”. Serrano: “Wij zijn meesters in de strijd tegen de drugshandel.”

De VS trekken als gevolg van de degradatie van vrijdag een deel van hun economische hulp in en weigeren Colombiaanse aanvragen voor leningen bij internationale financiële instellingen te steunen. Amerikaanse steun aan de Colombiaanse bestrijding van de drugshandel kan doorgang vinden.

De diskwalificatie houdt ook verband met de tegen Samper geuite beschuldigingen dat hij tijdens zijn verkiezingscampagne geld van het Cali-kartel heeft aangenomen. (AFP, AP, Reuter)