Palestijnen in actie tegen universitair bolwerk van Hamas

GAZA/TEL AVIV, 6 MAART. De politie van de Palestijnse bestuursautonomie heeft vanmorgen een inval gedaan bij de Islamitische Universiteit in Gaza. Het is de eerste keer dat de politie actie onderneemt tegen de universiteit, die algemeen wordt gezien als een Hamas-bolwerk.

Eenheden van het Israelische leger hebben gisteren in Hebron een groot aantal religieuze instellingen afgegrendeld en op de gehele Westelijke Jordaanoever ten minste honderd vermeende activisten van Hamas opgepakt. De Israelische politie maakte vanmiddag bekend een Israelische Arabier gearresteerd te hebben in verband met de aanslag, maandag, in Tel Aviv. Deze zou de Hamas-terrorist die de aanslag pleegde, vanuit Gaza naar Tel Aviv hebben vervoerd in een vrachtwagen.

De afgelopen dagen heeft de Palestijnse politie ongeveer vijfhonderd vermeende activisten van Hamas opgepakt in de Palestijnse bestuursautonomie. In de Gazastrook heeft de Palestijnse politie gisteren het bestuur over ongeveer 15 moskeeën overgenomen, waaronder die van de Islamitische Universiteit. Volgens veiligheidsbeambten van deze universiteit in Gaza namen ongeveer tweehonderd Palestijnse politieagenten deel aan de inval, die ongeveer zes uur in beslag nam.

Israel heeft een nieuw aanbod van de militaire arm van Hamas, Ezzedin-el-Qassam, voor een bestand afgewezen. In een fax zei de militaire vleugel gisteren dat hij bereid was gehoor te geven aan de oproepen van de politieke leiders van Hamas om tot juli op te houden met aanslagen. Ezzedin-el-Qassam verbond aan het aanbod overigens wel de voorwaarde dat Israel geen wraak zou nemen voor de zelfmoordaanslagen van de laatste weken.

Een woordvoerder van de Israelische regering wees het aanbod gisteren direct af. “Na elke aanslag vragen ze om een bestand om zich zo in te dekken tegen vergeldingsmaatregelen.”

Een Palestijn die drie zelfmoordterroristen voor Hamas gerecruteerd zou hebben, heeft daarvoor gisteren op de Israelische radio zijn excuses aangeboden. Mohammed Abu Wardeh, die zondagavond door de Palestijnse politie werd opgepakt, zei zich ervan bewust van te zijn dat de recente golf van zelfmoordaanslagen “negatieve gevolgen” voor de Palestijnen heeft gehad. De drie door de Palestijn gerecruteerde terroristen (een neef, diens buurman en een klasgenoot) zouden verantwoordelijk zijn voor de zelfmoordaanslagen op 25 februari in Jeruzalem en Ashkelon en de bomaanslag van zondag in Jeruzalem. (AP, AFP, Reuter)