Operaties in thoraxcentrum De Klokkenberg opgeschort

BREDA, 6 MAART. De raad van toezicht van medisch centrum De Klokkenberg in Breda heeft alle longoperaties in het thoraxcentrum opgeschort. De maatregel komt na een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Noord-Brabant. In het rapport, ingesteld na het overlijden van een longkankerpatiënt als gevolg van een niet zorgvuldig genoeg uitgevoerde voorbereidende operatie door het medisch team van het thoraxcentrum, staat dat de inspectie het nu niet verantwoord acht dat in De Klokkenberg longoperaties worden uitgevoerd. Vooral de eerst-verantwoordelijke thoraxchirurg worden in het rapport ernstige verwijten gemaakt.

Vijf maanden geleden zegden de medisch specialisten van het thoraxcentrum hun vertrouwen op in algemeen directeur G. Tanke van De Klokkenberg. Aanleiding was de houding van de directeur, die bij het bekend worden van het overlijden van de patiënt als gevolg van de complicatie bij de longoperatie tegenover de inspectie en journalisten had laten blijken daarvan niet op de hoogte te zijn gesteld. Volgens de specialisten had Tanke met hen moeten overleggen alvorens kenbaar te maken dat hij van niets wist.

De verantwoordelijke thoraxchirurg, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT), voert sinds ruim een jaar behalve in De Klokkenberg ook hartoperaties uit in het Molière Longchamps ziekenhuis in Brussel. Hij sprak een jaar geleden met De Klokkenberg af dat de werkzaamheden strikt gescheiden zouden blijven en dat er geen patiënten uit Brussel in Breda zouden worden behandeld. Volgens bronnen in het ziekenhuis zou de chirurg zich niet aan deze afspraak hebben gehouden. Dit zou tot een aanvaring met de directie hebben geleid.

Medische centrum De Klokkenberg bestaat uit vijf categorale instellingen. Behalve het thoraxcentrum zijn in het centrum gevestigd een afdeling voor allergologie en immunologie, het epilepsicentrum dr. Hans Bergerkliniek, het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie De Mark en de long- en astmakliniek Schoondonck. Het thoraxcentrum werd vijftien jaar geleden opgericht. In het centrum werden vorig jaar ruim vijftienhonderd hartoperaties verricht en ongeveer twintig longoperaties. De klinieken hebben een zekere mate van zelfstandigheid en worden bestuurd door een manager en een medisch hoofd. Het thoraxcentrum werkt als enige kliniek zonder medisch hoofd. Wel is een interim-manger van bureau Berenschot aangesteld.

De raad van toezicht acht het, aldus een verklaring, van het grootste belang dat verdere maatregelen op korte termijn worden genomen, maar wil daarbij zorgvuldig ter werk gaan. “Diepgaand overleg met alle betrokken partijen, onder wie de betrokken thoraxchirurg, rekent de raad tot die zorgvuldigheid”, aldus de verklaring.