Minister Wijers overlegt met banken over toekomst Fokker

ROTTERDAM, 6 MAART. Op het ministerie van Economische Zaken had vanmiddag spoedberaad plaats over de financiering van een zelfstandig doordraaiend Fokker. Een aantal grote Nederlandse banken en pensioenfondsen werd onder leiding van minister Wijers gepolst over hun bereidheid deel te nemen aan de zogenoemde stand alone optie voor de vliegtuigfabrikant.

Het gesprek werd als beslissend beschouwd voor het voortbestaan van Fokker. Haast is geboden, want de bewindvoerders willen als de toekomst onduidelijk blijft, aan het eind van de week het faillissement voor de noodlijdende vliegtuigbouwer aanvragen. Op 15 maart loopt het boedelkrediet af.

Het initiatief voor het gesprek met potentiële financiers van een 'doorstartend' Fokker ging uit van ex-bankier H. Langman en oud-Stork-topman F. Sickinghe die op verzoek van de bewindvoerders al weken bezig zijn de interesse van Nederlandse financiële en industriële partijen voor een voorlopig zelfstandig doordraaiend Fokker te peilen.

Bij het beraad waren alle drie de grootbanken (Fokkers huisbankier ABN Amro, maar ook ING en Rabobank) aanwezig. Over de overige deelnemers wilde het ministerie geen mededelingen doen. De banken stonden tot nu toe niet te trappelen om deel te nemen aan de redding van de vliegtuigbouwer. Zij stelden zich zeer terughoudend op. Vanmiddag kregen zij naar verluidt een nieuw businessplan voorgelegd dat er volgens Fokker “zeer positief” uitziet. Dat nieuwe plan is afgelopen weekeinde opgesteld. Het doorstartscenario zou naar verluidt plaats bieden aan 5.000 werknemers. Nu werken er circa 7.600 mensen bij Fokker. Behalve nieuwe kapitaal voor Fokker II moet er geld komen voor een nieuwe leasemaatschappij voor vliegtuigen. Van de overheid wordt daarbij een flinke garantstelling verwacht.

Minister Wijers sprak gisteren bijna de hele dag met vertegenwoordigers van de Chinese staatsmaatschappij Avic. De Chinezen toonden zich volgens een woordvoerder “zeer belangstellend” en stelden zich “zeer positief” op. De Chinezen wilden duidelijkheid over de rol die de minister kan spelen. Avic heeft beloofd later nog van zich te laten horen. Het Zuidkoreaanse concern Samsung, dat ook interesse heeft in Fokker, zou vandaag met een reactie komen.

Fokker krijgt minder boedelkrediet dan de 255 miljoen gulden die Wijers aanvankelijk toezegde. Fokkers eigen inkomsten zijn erop in mindering gebracht. Daardoor was de kredietlimiet teruggebracht tot 200 miljoen. Aanvullend daarop is Fokker via ABN Amro en de NIB nog eens 10 miljoen ter beschikking gesteld. De staatsgarantie op het kreidet beloopt 155 miljoen, zo blijkt uit een brief van Wijers aan de Tweede Kamer.