Luchtvaart in VS blijft volgende eeuw groeien

WASHINGTON, 6 MAART. Het vliegverkeer in de Verenigde Staten zal tot redelijk ver in de volgende eeuw een gestage groei blijven vertonen. De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) voorspelde dat de binnenlandse markt, die wordt bediend door Amerikaanse vliegmaatschappijen, dit jaar met 5,2 procent zal toenemen en in de jaren tot en met 2007 telkens met 5,3 procent. Op de internationale routes is dat volgens de FAA andersom. Het passagiersvervoer binnen de VS zal oplopen van 512 miljoen mensen dit jaar tot 767 miljoen in 2007. Internationaal zit er evenzeer een opgaande lijn in, van 51 miljoen passagiers dit jaar tot 90 miljoen in 2007.

De groeimarkt Azië bewijst zichzelf ook. De FAA voorspelt een groei van 6,3 procent en een gemiddelde groei van 6 procent per jaar in de resterende jaren. Ook Latijns-Amerika zit in de lift met een voorziene jaarlijkse groei van 6,7 procent. Het transatlantische vliegverkeer met Europa blijft daar met een verwachte uitbreiding van 2,5 procent in 1996 en gemiddeld 3,8 procent per jaar tot en met 2007 bij achter.

De FAA voorziet toeneming van het aantal vliegtuigen voor binnenlandse en internationale lijndiensten van 4582 in 1995 tot 6564 in 2007, een jaarlijkse groei van 3 procent. FAA-topman John Rodgers merkte op dat hij nog geen alternatief ziet voor het zakenverkeer, goed voor ruim de helft van de inkomsten van luchtvaartmaatschappijen. Weliswaar maken de snelle technologische ontwikkelingen verplaatsingen minder nodig, maar vooralsnog is daar niet veel van te merken. (AFP)