Klarinettist Byron bokst masochistisch op tegen bas en trom

Concert: De groep van klarinettist Don Byron met o.a. Julie Lynne Patton (recitatie). Verder: 23/3 Popular, Rotterdam. Radio-opnamen van het concert in Utrecht worden op 10/3 uitgezonden in VPRO Jazz op Vier (22-24u).

Klarinettisten zijn in de moderne jazz niet alleen zeldzaam maar ook een beetje zielig. Want wat moeten ze op hun bescheiden instrument als een drummer alles inzet om oorverdovend over te komen?

Het antwoord kwam gisteren van Don Byron: direkt het hoogste register opzoeken en daar zo lang mogelijk blijven hangen. Met schrille kreten als van een vogel in doodsnood stelde hij zich in Utrecht teweer tegen Ben Wittman, een drummer die gepokt lijkt in het hardrock-circuit, en basgitarist Reggie Washington wiens versterker meer 'boem' dan toon genereerde.

Dat Byron de baas van de band was bleek niet uit de composities want die deden zijn instrument nauwelijks eer aan, maar uitsluitend uit de grote grote gebaren waarmee hij het decibelgehalte soms in een klap omlaag bracht. Waarna hij zelf een cadens produceerde met bekende citaten uit duizend jaar muziek of de weg vrij maakte voor dichteres Julie Lynne Patton.

De laatste heeft niet alleen een mooie stem en een goede dictie maar heeft ook feeling voor het muzikale van teksten. Zowel in het van allitteratie doortrokken 'Blink' als in 'I Owe You', een spel met de letters van het alfabet, bereikt ze zonder moeite het publiek.

Voor de rest van haar bijdragen echter moet ze, meer nog naar Byron zelf, maar hopen dat er iets van beklijft omdat ook zij moet opboksen tegen donderende trommels en het doffe gerommel van een bonkende bas.

Zijn Patton en Byron misschien masochisten bij wie de liefde groeit onder groter lijden? Het is maar een speculatie, zeker is wel dat Byron na een uur een trommelstok pakt en een bekken van Wittman begint te bewerken alsof hij zich - If you can't beat them, join them - dan toch maar aansluit bij de overmacht.

Een goede klarinettist die zich ondergeschikt maakt aan een luide drummer, het is net zo onbevredigend als een slimme vrouw die haar heil zoekt bij een bullebak omdat die een borstkas als een bierton heeft.

    • Frans van Leeuwen