Irak 'voorlopig' bereid tot export van olie

BAGDAD, 6 MAART. Irak is “voorlopig” bereid om olie te exporteren in ruil voor voedsel in afwachting van de totale opheffing van het VN-embargo tegen Bagdad. De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Mohammed Saeed al-Sahaf, heeft dit gisteren gezegd in een door het officiële persbureau INA uitgegeven verklaring. De uitspraken van de minister komen aan de vooravond van de hervatting, maandag in New York, tussen Irak en de volkerenorganisatie over de formule 'olie in ruil voor voedsel'. Een eerdere gespreksronde werd op 19 februari zonder resultaat beëindigd. Saeed al-Sahaf onderstreepte in zijn verklaring overigens dat Irak nog steeds een “onvoorwaardelijke” opheffing van het embargo eist. De VN zijn slechts bereid om de sancties te beëindigen mits aan een aantal voorwaarden (waaronder de vernietiging van massavernietigingswapens) is voldaan. (AFP)