IBM verwerft Data Sciences

Het Amerikaanse computerconcern IBM is voor een bedrag van 95 miljoen pond (227 miljoen gulden) eigenaar geworden van Data Sciences Ltd, een in het Britse Farnborough gevestigd bedrijf dat zich bezighoudt met automatiseringsdienstverlening en systeemintegratie.

De overname zal geen gevolgen hebben voor de 350 werknemers van Data Sciences in de vestigingen Amsterdam en Eindhoven.

Data Sciences zou nog deze maand een notering aan de Londense beurs krijgen. Het overnamebod van IBM is echter zo goed dat die beursgang wordt afgeblazen, ondanks de kosten die al zijn gemaakt voor de geplande beursgang. “De prijs die IBM wil betalen, ligt beduidend hoger dan de mogelijk geachte marktwaarde van ongeveer 80 miljoen pond”, aldus directeur Chris Shaw van de Nederlandse vestiging. Topman Andy Roberts van Data Sciences geeft hoog op van de groeimogelijkheden die zijn ontstaan als gevolg van de overname door IBM.

Data Sciences bestaat sinds 1991 zelfstandig en is een afspliting van het muziekconcern Thorn EMI.

Thorn EMI behield 20 procent van de aandelen. De Britse investeringsgroep CinVen bezit 68 procent, de overige 12 procent zijn in handen van werknemers en directie.

Bij elkaar werken voor Data Sciences 1700 mensen in Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland. Het Nederlandse bedrijf is “zeer succesvol” volgens directeur Shaw.

Op een omzet van 57 miljoen gulden werd over het eind september vorig jaar afgesloten boekjaar een winst van 9,6 miljoen gulden geboekt. Data Sciences als geheel behaalde een omzet van 105,7 miljoen pond (266 miljoen gulden). Dat vertegenwoordigt een groei van 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijfsresultaat bedroeg 6,1 miljoen pond (15,4 miljoen gulden).