Handel in aandelen LCI trekt aandacht commissaris

AMSTERDAM, 6 MAART. De intensieve handel maandag in aandelen van computerbedrijf LCI heeft de laatste dagen de aandacht getrokken van de commissaris voor de notering van de Amsterdamse effectenbeurs. De commissaris “kijkt” de komende dagen of de hoge omzetten in aandelen LCI een onderzoek door het controlebureau van de beurs wegens handel met voorkennis rechtvaardigen.

Volgens directievoorzitter S. Asseer van LCI Computer Groep heeft het onderzoek van de commissaris voor de notering 'een routinematig karakter'. “Bij hoge omzetten is de koers van de aandelen in de afgelopen dagen tot tegen de acht gulden gestegen”, zegt hij. “Maar de beurs heeft mij verzekerd dat het onderzoek van de commissaris tot de normale procedure behoort”.

“Wanneer een fonds voorafgaand aan de publikatie van de jaarcijfers tienmaal de gemiddelde dagomzet behaalt heeft dit vanzelfsprekend de aandacht” zegt een woordvoerder van de beurs, die niet van een officieel onderzoek wil spreken. “In de komende dagen zal worden bekeken of het Controlebureau moet worden ingeschakeld”.

Handel in aandelen van de LCI Computer Groep heeft tweemaal eerder de aandacht getrokken van de beursautoriteiten, maar volgens Asseer heeft de beurs in beide gevallen geconstateerd dat zijn bedrijf geen blaam trof. Begin 1994 werd door een fout van de uitgever het jaarverslag van LCI naar alle aandeelhouders van het bedrijf verzonden. “Dit was uitdrukkelijk tegen onze instructies”, zegt Asseer. “De uitgever, een zeer bekende beursgenoteerde onderneming, heeft daarvoor dan ook zijn excuses aangeboden”. In juli 1992 werd de ochtendhandel in stukken LCI een keer doorgehaald, nadat de Volkskrant in een artikel over de pc-markt LCI ten onrechte als failliet had bestempeld. Asseer wil niet op deze gebeurtenis ingaan. “Ik was toen nog geen directeur”.

De LCI computergroep maakte gistermorgen bekend dat de netto winst in het afgelopen jaar bijna is verdrievoudigd. Het aandeel LCI reageerde daarop gistermorgen met een koersdaling van een kwartje en sloot 35 cent lager op 7,50 gulden.

Maandag lag de omzet in aandelen LCI op ruim zevenhonderdduizend stuks, bijna 5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. De gemiddelde omzet in aandelen LCI schommelt rond de tachtigduizend.

Een handelaar van effectenkantoor AOT, verantwoordelijk voor de handel met aandelen LCI, verklaarde gisteren tegenover het persbureau ANP dat de opdrachten zijn gegeven via bankorders: “Het waren voornamelijk kleine opdrachten met een gemiddelde omvang van vijfhonderd tot drieduizend stuks. Ook kreeg ik enkele grote opdrachten binnen met een gemiddelde omvang van vijftigduizend eenheden”.