Haarhuis machteloos tegen servicegeweld van Krajicek

ROTTERDAM, 6 MAART. Richard Krajicek kan niet meer verliezen van Paul Haarhuis. Sinds een nederlaag in november 1990 bij een Challenger in Den Haag - “die telt niet” - heeft Krajicek zes wedstrijden op rij gewonnen van Haarhuis. Gisteravond, in de eerste ronde van het tennistoernooi in Rotterdam, werd het 6-3 en 7-6. “Ik heb na die nederlaag tegen Paul zelfs van geen enkele Nederlander meer verloren”, vertelde Krajicek gisteren.

De reprise van de finale van vorig jaar werd een eenzijdige vertoning. Haarhuis had geen antwoord op het servicegeweld (onder meer 18 aces) van Krajicek. En als er al eens een rally ontstond, maakte Krajicek daar zo snel mogelijk een einde aan door de bal met zijn forehand een zwieper te geven. “Vervelend tennis”, mopperde Haarhuis, die wil kunnen rennen en zweten. “Ik word er niet warm of koud van”, klaagde hij. “Het boeit me niet.”

Krajicek vond 'kan niet verliezen' te sterk uitgedrukt, maar hij vertelde dat hij wel met bijzonder veel zelfvertrouwen de baan op was gestapt. Omdat hij geen last meer heeft van welke blessure dan ook. Omdat hij twee weken geleden in Antwerpen al aardig in vorm was gekomen. En omdat hij in augustus op een toernooi in het Amerikaanse New Haven een wedstrijd cadeau had gekregen van Haarhuis.

“Ik won toen op onmogelijke wijze. Ik stond met 4-2 achter in de derde set. Het was bloedheet. Ik wilde de baan af. Maar er werd van alle kanten hulp geboden. Een lijnrechter nam over een dubieuze bal een beslissing in mijn voordeel, Paul raakte geïrriteerd en voor ik het wist had ik de wedstrijd gewonnen. Dan krijg je het gevoel dat het tegen zo'n speler niet meer fout kan gaan. Het psychologische voordeel was aan mijn kant.”

Na de wedstrijd tegen Haarhuis, die hij kennelijk in zijn hoofd al had opgegeven, won Krajicek destijds in New Haven ook van Becker en Kafelnikov en verspeelde hij in de finale twee matchpoints tegen Agassi.

Haarhuis refereerde na afloop niet rechtstreeks aan de bewuste wedstrijd, wel indirect. Vorig jaar in Parijs, de eerste keer na New Haven, had hij lusteloos en zonder enige vertrouwen gespeeld, vertelde Haarhuis. Gisteren had hij zichzelf kansen gegeven, net zoveel als zijn favoriete club PSV tegen Barcelona. Zijn goede bedoelingen liepen stuk op de service van Krajicek. “Iedere keer als je een ace om je oren krijgt moet je tegen jezelf zeggen: 'geeft niks'. Dat is niet makkelijk. Richard wint zijn service-games, dus kan je er maximaal een gelijkspel uitslepen. Maar dat bestaat niet bij tennis.”

Haarhuis kreeg twee kansen. In de allereerste game had hij twee breekpunten, die werden weggeserveerd. In de tie-break van de tweede set kreeg hij één setpunt. Er volgde een service-winner van Krajicek. Op het tweede matchpoint sloeg Haarhuis, bedroefd zuchtend, een backhand uit.

Haarhuis is de afgelopen maand fors gezakt op de ranglijst. Op het grand-slamtoernooi in Australië was hij nog als zestiende geplaatst. Deze week staat hij nummer 68. Vorig jaar om deze tijd beleefde hij de beste twee maanden uit zijn carrière met een toernooizege in Jakarta, een finaleplaats in Memphis en Rotterdam en een halve finale in Philadelphia. Dit jaar reikte hij in Jakarta slechts tot de laatste vier en verloor hij in de Verenigde Staten met ruime cijfers van twee jonge talenten: Mark Philippoussis en Vince Spadea.

Haarhuis werd vorige week dertig jaar. In het programmaboek van de organisatie werd gisteren al het laatste toernooi van Haarhuis in Rotterdam aangekondigd. Tot stomme verbazing van de speler zelf. “Misschien vindt (toernooidirecteur) Buitendijk mijn startgeld te hoog”, grapte hij. Om serieus te vervolgen: “Ik vraag me heus wel eens af of ik een jaartje ouder en een stapje langzamer ben geworden, maar ik heb het idee dat dat wel meevalt. Ik wil in het enkelspel nog zeker twee jaar meedoen op het hoogste niveau. De afgelopen zes jaar heb ik hooguit tien weken buiten de top-50 gestaan. Het is zeker mijn ambitie om daar weer zo snel mogelijk in terug te keren.”

Met Haarhuis verdween ook Jan Siemerink en John van Lottum uit het toernooi. Siemerink, de nummer één van Nederland op de ranglijst, verloor met 7-6 en 7-6 van de Engelse qualifier Tim Henman, die vooral bekendheid geniet als het Engelse jongetje dat op Wimbledon werd gediskwalificeerd omdat hij een bal tegen het hoofd van een ballenmeisje sloeg. De 20-jarige Van Lottum, die deel uitmaakt van Jong Oranje en dankzij een wild card werd toegelaten tot het hoofdtoernooi, verloor vanmiddag kansloos van het als vierde geplaatse Zwitserse service-kanon Marc Rosset: 6-2 en 6-3.

    • Remmelt Otten