Gist-brocades expandeert in Zuid-Amerika

DELFT, 6 MAART. Biotechnologieconcern Gist-brocades heeft zijn aanwezigheid in Latijns-Amerika verder uitgebreid. De onderneming uit Delft neemt een belang van zestig procent in Panning SA in Peru.

Panning SA levert ingrediënten als gist aan bakkerijen en heeft daarin een belangrijke positie. De onderneming importeerde en distribueerde al langer het instant gist Fermipan van het Delftse bedrijf.

Tevens heeft Gist-brocades zijn aandeel in het Paraguayaanse Levaduras Paraguayas SA uitgebreid van tien tot vijftig procent. Eind vorig jaar namen de Delftenaren al een belang van tien procent. Levaduras is een belangrijke leverancier van gist in Paraguay. Met de Paraguayaanse firma wil Gist-brocades ook zijn positie in de buurlanden Brazilië en Argentinië versterken. Levaduras heeft als zodanig al een sterke positie in deze landen.

Gist-brocades maakte vanochtend tevens bekend dat het de kleine Duitse firma Dinglinger Hedo in Ober Ochtenhausen heeft overgenomen. De Duitse onderneming levert enzymen en andere produkten voor de vervaardiging van sterke drank. De omzet van deze activiteiten bedraagt enkele miljoenen. “De overname is van strategische betekenis voor de Beverage Ingredients Group van de Food Specialties Division, mede omdat synergie wordt verwacht met de andere activiteiten van voormalig eigenaar Hans Erdmann Dinglinger. Die bestaat uit technische advisering aan alcoholstokerijen in vooral Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie”, aldus Gist.

Het biotechnologieconcern maakte drie weken geleden bekend dat het de Franse leverancier van kaascoating Superdex Holland had overgenomen. In de Volksrepubliek China ging het concern een samenwerkingsverband aan met Zhang Jia Kou Pharmaceutical in de provincie Hebei, voor de produktie van penicilline waarin beide partijen ieder voor 50 procent deelnemen.

Eind vorig jaar nam Gist-brocades' Spaanse dochter in Barcelona één van de activiteiten van Mosa Alimentaria over. De aankoop betrof alle produkten, formuleringen en merknamen op het gebied van broodverbeteraars en banketingrediënten. De omzet van de over te nemen activiteiten bedroegongeveer 7 miljoen gulden.

Gist-brocades heeft vorig jaar fors te lijden gehad van de gewijzigde valutaverhoudingen. De nettowinst over de eerste helft van 1995 had 20 miljoen gulden ofwel 32 procent hoger kunnen zijn als valuta's als dollar, lire en peseta ten opzichte van de gulden niet zoveel minder waard waren geweest als een jaar daarvoor. De halfjaarwinst over de eerste zes maanden van vorig jaar steeg slechts met 1,6 procent tot 64,4 miljoen. De omzet nam toe met 2 procent, tot 890 miljoen gulden. De omzet van Gist luidt voor ongeveer een derde deel in dollars. De resultaten over heel 1995 worden eind volgende week bekend gemaakt door Gist.