Generale Bank wil buitenlandse expansie

ROTTERDAM, 6 MAART. De Belgische Generale Bank, die sinds eind vorig jaar eigenaar is van de voormalige Credit Lyonnais Bank Nederland in Rotterdam, wil verder expanderen in het buitenland. Volgens Johan Tack, lid van de raad van bestuur van de Generale Bank, zoekt zijn bank daarom naar een overname of nieuw netwerk van agentschappen in de Duitse deelstaat Rijnland-Westfalen. Die regio is de enige resterende witte vlek binnen een bereik van vierhonderd kilometer van België.

Tack maakte de plannen gistermiddag bekend bij de presentatie van de resultaten van de Belgische bank. Voor de financiering van de buitenlandse groei kijkt de bank met een schuin oog naar de effectenbeurs. “Ons geld is op”, stelde de voorzitter van de raad van bestuur Fred Chaffart. De Generale Bank wil in de toekomst 60 procent van haar winst in het buitenland behalen. Nu is België nog goed voor 60 procent van de bruto-inkomsten.

Chaffart wil het bij de buitenlandse expansie voorlopig dicht bij huis zoeken, om langzaam uit te groeien tot een bank van Europees formaat. Wel houdt hij vast aan de uit 1936 daterende vestiging in Hongkong. Deze droeg vorig jaar voor 10 procent bij aan de met 8,1 procent gestegen jaarwinst, die groeide tot 13,7 miljard frank (bijna 760 miljoen gulden).

De vestiging in Hongkong draagt nu overigens ook al bij aan het binnenhalen van nieuwe klanten voor het Nederlandse netwerk. Dat blijft overigens vooralsnog gehandhaafd op 91 kantoren. De Generale Bank houdt vast aan de verwachting dat in 1996 in Nederland winst wordt geboekt. Ook 1995 zal winstgevend zijn. Cijfers wilde Tack gisteren niet geven. Het woord is eerst aan de raad van commissarissen in Nederland.