FIFA-logo op bal leidt tot inval

ROTTERDAM, 6 MAART. Inspecteurs van de Europese Commissie hebben gisteren invallen gedaan in kantoren van de voetbalbonden in Engeland, Duitsland en Denemarken. Dat gebeurde na klachten van voetbalfabrikanten en groothandelaren over heffingen op ballen die bij internationale wedstrijden worden gebruikt en waarop het keurmerk van FIFA is afgebeeld.

Voetbalfabrikanten moeten sinds januari twee Zwitserse franken (ruim 2,70 gulden) afdragen aan de wereldvoetbalbond (FIFA) voor elke goedgekeurde bal die bij een officiële internationale wedstrijd wordt gebruikt. Voor een trainingsbal is het tarief één frank. De klagers menen dat de opslag in strijd is met de Europese concurrentieregels.

Acht miljoen van de jaarlijks geproduceerde veertig miljoen ballen worden voor wedstrijden gebruikt. De producenten zijn van mening dat hun ballen van voldoende kwaliteit zijn en niet door de FIFA hoeven te worden getest. Ook zijn ze bang dat de heffing op de bal het begin is van een reeks heffingen die de bond gaat opleggen, bijvoorbeeld voor de FIFA-logo's op voetbalschoenen, scheenbeschermers en handschoenen.

Hoewel de voetbalbonden in Duitsland, Denemarken en Engeland niet rechtstreeks betrokken zijn bij het ballenbeleid van de FIFA, hoopten de inspecteurs van de Europese Commissie in hun kantoren correspondentie over deze zaak te vinden. De commissie koos het hoofdkantoor van de FA als eerste doelwit omdat het bestuur van de Engelse voetbalbond volgens verklaringen twee jaar geleden de meeste druk had uitgeoefend op de FIFA om het gewraakte belastingsysteem in te voeren. In het FIFA-hoofdkantoor in Zürich kon de commissie geen onderzoek doen; Zwitserland is geen lid van de Europese Unie.

Een woordvoerder van de FIFA zei dat de opbrengst van de heffingen ten goede komt aan het jeugdvoetbal. De Europese Commissie, die deze opbrengst op elf miljoen gulden per jaar schat, maakte bekend dat er op korte termijn meer van dergelijke acties te verwachten zijn.