EU niet eens met Amerikaanse acties tegen Cuba

BRUSSEL/HAVANA, 6 MAART. De Europese Unie heeft protest aangetekend tegen een Amerikaanse wet die de sancties van de VS tegen Cuba verscherpt, omdat die ook de relatie tussen de EU en Cuba nadelig zou beïnvloeden. De EU voegt zich daarmee bij een groep landen die bezwaar hebben tegen de extraterritoriale werking van de Amerikaanse sancties. Daartoe behoren ook Canada, Rusland, Mexico en een aantal Caraïbische landen. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt vandaag over de wet, die gisteren al door de Senaat is goedgekeurd.

In een verklaring heeft de EU gisteren aangegeven “de mogelijkheid open te houden de wet ter beoordeling voor te leggen aan de Wereldhandelsorganisatie”. De nieuwe wet maakt het mogelijk buitenlandse bedrijven aansprakelijk te stellen voor onteigening door het communistische bewind in Cuba van Amerikaanse eigendommen als zij daarvan gebruik maken.

Op een internationale computerbeurs in de Cubaanse hoofdstad, Havana, zei een Italiaanse computerhandelaar van het Amerikaanse bedrijf Apple niet onder de indruk te zijn van de Amerikaanse wet. “Wij vallen niet onder de rechtsmacht van de VS”, zei hij. “Het zou stom zijn een rechtszaak tegen ons te beginnen.” De Italiaan profiteert naar eigen zeggen van het Amerikaanse embargo, dat bedrijven uit de VS verbiedt zaken te doen met het communistische Cuba. (Reuter, AP)