Eijkelkamp moedeloos na goede wedstrijd

BARCELONA, 6 MAART. Niet de gracieuze Luc Nilis maar een lange slungel uit Dalfsen was de opvallendste speler in de heksenketel van Nou Camp. Dat de Belg zijn elftal aan twee belangrijke doelpunten heeft geholpen, is zo langzamerhand geen nieuws meer. Nilis staat op eenzame hoogte bij PSV. René Eijkelkamp toonde zich gisteravond de balvaste centrumspits die zelfs bij Johan Cruijff in de smaak viel. De houten klaas met de haviksneus overtrof zichzelf in de arena van Barcelona.

Eijkelkamp (31) is een laatbloeier die via Go Ahead Eagles en FC Groningen in de Belgische competitie tot ontplooiing kwam. Eerst bij KV Mechelen, later bij Club Brugge. Afgelopen zomer werd hij naar PSV gehaald, hij gold als een versterking in de breedte. Pas wanneer Nilis of Ronaldo geblesseerd zou raken, werd hem een kans beloofd. Door de knieoperatie van de jonge Braziliaan kan hij de rest van het seizoen rekenen op een basisplaats.

Tegen Barcelona maakte Eijkelkamp vooral in de eerste helft een sterke indruk. Drie grote kansen kreeg hij, drie keer ging het mis. Bij de eerste mogelijkheid zag hij dat Busquets iets te ver voor zijn doel stond en stiftte hij de bal vanuit een moeilijke hoek over de keeper tegen de paal. Zoveel fijngevoeligheid hadden maar weinig voetbalkenners van hem verwacht. “Normaal probeer ik zoiets niet, maar op dit veld moet je gewoon alles wagen. Als hij er in was gegaan, hadden ze me meteen mogen wisselen. Dan had ik geen bal meer geraakt.”

Bij de tweede kans werd zijn diagonale schuiver juist aangeraakt door de meeverdedigende Sergi. De bal verdween rakelings naast de paal. De laatste mogelijkheid ontstond nadat Nilis zijn tegenstrever Popescu noopte tot een sliding. De bal kwam zomaar in de voeten van Eijkelkamp terecht. In plaats van door te lopen naar het doel, besloot hij tot een schot. Busquets reageerde uitstekend en zorgde voor een terneergeslagen stemming bij Eijkelkamp. “Als ik er een of twee inschiet, speel ik een wedstrijd die je nooit meer vergeet. Nu houd ik toch een nare bijsmaak over. Voor mezelf maar ook voor m'n teamgenoten. Ik hebt ze toch een beetje in de steek gelaten. Ik wou dat ik net zo koelbloedig was als Nilis. Die schiet ze er uit alle standen in. Ik mis de makkelijkste ballen, zelfs tegen Telstar. Dat is het verschil.”