Eén miljoen boete voor Westpoint

ROTTERDAM, 6 MAART. Het havenbedrijf Amsterdam Westpoint is gisteren door de economische strafkamer van de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een boete van een miljoen gulden, omdat het bedrijf in 1994 en 1995 gedurende enige maanden zonder milieuvergunningen heeft gewerkt. Het bedrijf gaat in beroep.

De gemeente, aandeelhouder in het in 1993 opgerichte bedrijf had de onderneming voor de gewraakte periode wel een gedoogbeschikking verleend zodat het van start kon gaan. De rechter vindt evenwel dat Westpoint had moeten wachten op de vereiste milieuvergunningen alvorens activiteiten te ontplooien. Westpoint heeft de vergunningen inmiddels binnen.

Directeur R. Panhuyzen noemde de boete vanochtend onevenredig hoog. “We zijn slachtoffer van de voorbeeldwerking die klaarblijkelijk van deze zaak moet uitgaan”, aldus Panhuyzen. “De boete staat in geen verhouding tot de overtreding die een formaliteit betreft. We hebben ten slotte helemaal geen milieubelastende activiteiten ontwikkeld.”

Volgens Panhuyzen maakt de rechter met deze uitspraak duidelijk dat bedrijven het niet in hun hoofd moeten halen te bouwen voordat ze over de nodige milieuvergunningen beschikken. De zaak is verder een waarschuwing voor de gemeente, die Westpoint blijkbaar ten onrechte een gedoogbeschikking verleende, aldus de directeur.

Amsterdam Westpoint is een zogenoemd multi modaal centrum waar bedrijven hun goederen kunnen laden, lossen, overslaan, opslaan en op transport zetten. Het ligt aan de Amerika Haven en dichtbij Schiphol.

Naast de gemeente Amsterdam participeren in deze Public Private Partnership het bedrijf Vierhaven BV van voormalig 'havenman van het jaar'' Van de Lande en het bedrijf Ooms Avenhorn BV van weg- en waterbouw aannemer Ooms. Westpoint is opgericht om werkgelegenheid en economische bedrijvigheid in de Amsterdamse haven een nieuwe impuls te geven.

Het bedrijf leed vorige jaar een verlies van anderhalf miljoen gulden. “In deze bedrijfstak werk je met grote aanloopinvesteringen”, aldus Panhuyzen.