Britse marine 'bedreiging' voor vissers Argentinië

BUENOS AIRES, 6 MAART. Britse marineschepen vormen in de Zuid-Atlantische Oceaan een bedreiging voor Argentijnse vissers. Dat heeft de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Di Tella, gisteren gezegd. Marineschepen zouden in de wateren rond de Britse Falkland-eilanden en het eiland South Georgia patrouilleren om vissers te controleren op vergunningen.

In 1982 vochten Groot-Brittannië en Argentinië een oorlog om de zeggenschap over de eilanden. Vorig jaar bereikten de twee landen een akkoord over olierechten in de regio, een overenkomst over visserijrechten kon nog niet worden bereikt. Volgens Di Tella zou een bezoek van de Argentijnse president, Carlos Menem, aan Groot-Brittannië later dit jaar geen doorgang mogen vinden zolang er geen oplossing is voor de onenigheid over visserij in de regio. Argentinië heeft maandag protest aangetekend tegen de vergunningen die Groot-Brittannië heeft ingevoerd om in de wateren rond de eilanden te mogen vissen. Groot-Brittannië zegt dat de vergunningen noodzakelijk zijn om overbevissing tegen te gaan. (Reuter)