Beurs weer in ban van onzekerheid over renteverloop

AMSTERDAM, 6 MAART. De effectenbeurs kwam vandaag in de ban van onzekerheid over de rente-ontwikkeling. Hoewel de obligatiekoersen niet zo veel veranderden, zijn handelaren bevreesd dat het gevaar van een hernieuwde 'rentehobbel' niet voorbij is.

AMSTERDAM “De hogere werkloosheidscijfers in Duitsland zouden gunstig voor de obligatiemarkt moeten zijn, maar koersstijgingen in Frankfurt blijven uit, dus dat is niet gunstig”, aldus een beursmakelaar.

De positieve stemming op aandelenmarkt sloeg na een kortstondige stijging al snel om. Dit kwam de AEX op een verlies van ruim 2 punten te staan op 517. Tegen het lunchuur stond de graadmeter op 517,67, een verlies van 1,51 punten.

Het gros van de grote fondsen keek aan het eind van de ochtend tegen verliezen aan. VNU werd ondanks de dividendverhoging 1,20 gulden lager gewaardeerd op 27,50. DSM verloor 1,30 gulden op 153,90. De andere hoofdfondsen lieten lagere waarderingen zien, variërend van enkele dubbeltjes tot een paar kwartjes.

Scania-vrachtwagendealer Beers verloor vanochtend 10 gulden op 260. Gelderse Papier zakte na de bevestiging van eerder bekendgemaakte verliezen 2,30 gulden in naar 63,20. Voor Eriks werd 2 minder gegeven op 141. Baan was 1,10 gulden lager op 87,90.

Wellicht gesteund door een onzinbericht in een ochtendblad trok de koers van Ballast Nedam met zeven dubbeltjes aan tot 76 gulden. De bouwonderneming werd daarin genoemd als de bouwer van kopieën van het nieuwe Ajax-stadion in het buitenland. Ballast Nedam liet weten dat eventuele opdrachten van dit kaliber altijd openbaar wordt aanbesteed en dat er geen enkele waarde aan het bericht moet worden toegekend.

Koninklijke Begemann was gevraagd met een winst van 1,40 op 31,40. LCI was een kwartje in herstel op 7,75 gulden.

De dollar begon vanochtend op een licht lager niveau. Om tien uur werd 1,6560 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,6575 gisteren, toen er een stijging was van bijna een cent. Omstreeks het middaguur was de dollar afgebrokkeld tot 1,6544. Het pond sterling opende vrijwel onveranderd 2,5325 ten opzichte van gisteren.

NEW YORK De aandelenkoersen hebben op Wall Street gisteren een nieuw hoogterecord gevestigd. Door een eindspurt in het laatste halfuur zorgde een koopgolf voor een winst van het Dow-Jones gemiddelde van 42,27 punten. De graadmeter sloot de dag af op 5.642,42. Het oude record van 5.630,49 punten dateerde van 23 februari.

In de ochtenduren had de DJ nog in de min gestaan. De oorzaak lag in de bekendmaking van een beter dan verwachte orderontvangst voor de industrie in de maand januari. Dat zorgde voor een flauwe stemming voor obligaties die uitstraalde naar de aandelenmarkt. In de loop van de middag ontstond een ommekeer toen er flinke vraag ontstond vanuit de optiemarkt die zich vooral richtte op technologie- en detailhandelfondsen.

TOKIO De aandelenkoersen sloten voor de tweede achtereenvolgende dag hoger. Het Nikkei koersgemiddelde van 225 fondsen steeg met 57,31 punten (bijna 0,3 procent) tot 20.241,18. De omzet was met 400 miljoen verhandelde aandelen aan de matige kant.

De koersval op de effectenbeurs van Taiwan, waar de koersen fors inzakten als gevolg van Chinese dreigingen, had weinig invloed op de stemming.