Amerikaans Verkiezingswoordenboek

De Amerikaanse verkiezingscampagne kent haar eigen jargon. De komende maanden zal op deze pagina zo nu en dan een keuze verschijnen uit de termen en uitdrukkingen die veel gebruikt worden.

Also Ran - Aanduiding voor kandidaat die zo weinig stemmen heeft gekregen, dat er niet veel meer over hem gezegd kan worden dan dat hij ook heeft meegedaan. Als het met zijn politieke bestaan kort daarna helemaal is afgelopen wordt hij vergeten of, erger nog, een has been.

Attack add - reclamespotje waarin een kandidaat niet zichzelf aanprijst, maar een rivaal afkraakt. Hoewel altijd veel op dergelijke spotjes wordt afgegeven is hun effectiviteit onbetwist. De attack adds of negative adds kunnen echter ook terugslaan op de politicus die ze uitzendt. Beltway (Inside the..) - Wat de grachtengordel is voor de Nederlandse letteren, is de ringweg om Washington voor de Amerikaanse politiek. The Beltway symboliseert het isolement van politici die hun contact met de doorsnee Amerikaan hebben verloren. Pat Buchanan duidt zijn rivaal Bob Dole, die sinds 1960 lid is van het Congres, honend aan als Beltway Bob.

Horse race - Critici verwijten de Amerikaanse pers de verkiezingscampagne te verslaan als een sportwedstrijd, zonder aandacht te besteden aan de politieke programma's waar de kandidaten voor staan.

Politician - Term die nauwelijks meer neutraal gebruikt wordt. In verkiezingstoespraken en -spotjes is het een scheldwoord waarmee politici elkaar proberen zwart te maken. Helemaal erg is Washington politician.

Push Poll - Als opiniepeiling vermomde smaadcampagne. Mensen worden opgebeld met vragen als: het plan van kandidaat X zal leiden tot ineenstorting van de onroerend-goedmarkt en de huizenprijzen. Beïnvloedt dat uw stemgedrag?

Red Meat Orator - Redenaar die zijn gehoor opzweept met onderwerpen (hot button issues) die alleen al door genoemd te worden hevige emoties oproepen. Het publiek raakt in vuur en vlam zoals leeuwen al beginnen te brullen bij het zien van stukken rood vlees.

Root canal politician - Een politicus die meer oog heeft voor de grondigheid van zijn beleid dan voor het behagen van de kiezer. Doorgaans niet erg geliefd. Wordt wel gebruikt in verband met senator Gramm, die zelfs op een kerkelijke bijeenkomst over het huwelijk het begrotingstekort aan de orde stelde. Gramm heeft zijn campagne moeten opgeven.

Spin doctors - Meteen na afloop van een verkiezingsronde of een televisiedebat staan campagne-medewerkers van de kandidaten klaar (vaak in een speciale spin room) om tegenover journalisten een zodanige draai aan de uitslag te geven dat hun man eigenlijk de winnaar is - ongeacht de feitelijke uitslag. Als de journalisten en commentatoren die interpretatie overnemen en vervolgens als hun eigen analyse presenteren is de spin doctor tevreden.

Sound bite - Kort en krachtig zinnetje waarmee een kandidaat zich aanprijst of een rivaal zwart maakt. Leent zich goed voor gebruik op televisie en in de krant. Hecht zich gemakkelijk in het geheugen van de kiezer. Een kandidaat die deze vorm van spreken niet beheerst heeft een handicap. De sound bites van Richard Lugar duren tien minuten, verklaarde The New York Times dit weekeinde de kwakkelende campagne van de senator.

    • Juurd Eijsvoogel