Woody Allen in het Olympia

PARIJS, 5 MAART. Pas toen het concert voorbij was, liet het Parijse publiek zich gaan. Staand, klappend en meezingend maakte het jonge, tweeduizendkoppige publiek in het Parijse Olympia theater duidelijk dat Woody Allen en zijn New Orleans Jazz Band niet meer weg mochten.

De zeven musici moesten nog drie keer terugkomen en twintig minuten doorspelen.

“Pour nous, c'été merveillou, merci beau'cou”, bedankte de amateur bandleider, die in het begin al had gezegd het een eer te vinden juist hier te spelen, waar zijn grote idool Sydney Bechet triomfen had gevierd. De filmregisseur en -acteur trok de afgelopen weken al lange rijen voor zijn nieuwste film 'Mighty Aphrodite'. In de krant Libération noemde hij het onterecht dat zijn concert binnen een paar dagen uitverkocht was, terwijl het Olympia onlangs een concert van Ornette Coleman moest annuleren wegens gebrek aan belangstelling.

“U mag zelf uitmaken of ik slechter Frans spreek of klarinet speel”, was de openingszin waarmee Woody Allen de zaal gisteravond voor zich won. De musici waarmee hij al jaren 's maandagavonds in Michael's Pub, East 55th Street, Manhatten speelt, zijn beroeps. De 'directoire', zoals Allen dat noemde, is dan ook in handen van banjoïst Eddy Davis.

Allen is de natuurlijke leider van een band die, met trompet, trombone, piano, bas en drums moeiteloos een vrolijke avond volspeelt. Vier van de zeven wagen ook één of meer zangnummers achter de microfoon. Daartoe liet de klarinettist zich niet verleiden, maar tegen het eind gunde hij de collega's “wat rust voor de lippen” - het publiek lachte want hij leek te zeggen: 'voor de hazen' (lièvres in plaats van lèvres). Om aan een lange solo met banjo-begeleiding te beginnen. In de laatste toegift spon Allen een solo die zo lang en fluisterzacht was dat ook zijn bandleden aangedaan werden. Vanavond volgt Milaan, de komende weken Florence, Bologna, Rome, Turijn, Napels, Frankfurt en Londen (18 maart).

    • Marc Chavannes