Vrijspraak neonazi's in Hongarije

BOEDAPEST, 5 MAART. Een Hongaarse rechtbank heeft twee neo-nazi's wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van de beschuldiging te hebben opgeroepen tot rassenhaat. Volgens de rechtbank vallen de uitlatingen en activiteiten van de twee onder de vrijheid van meningsuiting. Het proces tegen Albert Szabó, leider van de verboden Nationale Wereldpartij voor Volksmacht, en István Györkös, leider van de beweging Nieuw Hongarije, werd gezien als het belangrijkste tegen rechts-extremisten sinds 1989. Szabó heeft herhaaldelijk gezegd dat “de joden uit zijn op de totale terreur in Hongarije”. Hij heeft ook tegengesproken dat de nazi's 600.000 Hongaarse joden hebben vermoord. Györkös was beschuldigd van het verspreiden van een blad met neofascistische symbolen als het hakenkruis en het symbool van de Pijlkruisers, de Hongaarse nazi's in de oorlog. (AP, AFP)