Vredesberaad Ierland begint met spektakel

LONDEN, 5 MAART. Als een vaudeville-spektakelstuk is gisteren in Belfast een serie 'intensieve besprekingen' tussen de Noordierse politieke partijen begonnen.

Vier van de acht partijen die waren uitgenodigd kwamen niet opdagen. De enige partij die niet mag meedoen liet zich demonstratief wegsturen. Een partij die had geweigerd voor de besprekingen in het regeringsgebouw te verschijnen, hield 500 meter verderop een persconferentie waarbij de bijeenkomst belachelijk werd gemaakt.

De grootste delegatie die gisteren bij Castle Buildings, het Britse regeringscentrum in Belfast, verscheen, mocht niet binnen. Dat hadden de vertegenwoordigers van Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse republikeins leger (IRA), tevoren ook wel geweten. Daarom waren ze juist met zovelen gekomen. Daarom trokken ze ook met de ernst en plechtigheid van een begrafenisstoet naar Castle Buildings. Opdat de veiligheidsbeambten de ijzeren hekken voor hun neuzen konden sluiten. Zodat Sinn Fein-president Gerry Adams een toespraak tot de verzamelde tv-ploegen kon houden over zoveel onrechtvaardigheid. Maar de regeringen van Groot-Brittannië en Ierland hielden vast aan hun standpunt dat Sinn Fein pas mag meedoen als de IRA weer een staakt-het-vuren afgekondigd heeft.

Op een steenworp afstand bazuinde dominee Paisley, leider van de Democratische Unionisten, dat het regeringscentrum “een drop-in centrum voor drop-outs” was geworden. Hij had wel een uitnodiging voor het overleg ontvangen, maar wenste de Ierse vice-premier Dick Spring niet te ontmoeten, die volgens hem bij een Britse aangelegenheid niks heeft te zoeken. Hij maakte zich vrolijk over het Ierse woord voor vice-premier - tanaiste - en dreigde de snor van Spring te trimmen “zoals Sir Francis Drake de baard van de koning van Spanje gekortwiekt heeft”.

Vóór 14 maart dienen de partijen het eens te worden over de manier waarop de verkiezingen worden gehouden, die moeten leiden tot het begin van centraal overleg over de politieke toekomst van Noord-Ierland op 12 juni. Zij hebben de keus uit het model dat bij de Europese verkiezingen gebruikt wordt: Noord-Ierland wordt als één kiesdistrict behandeld, en het systeem dat bij verkiezingen voor het Britse Lagerhuis geldt: Noord-Ierland wordt in achttien kiesdistricten opgedeeld.

    • Dick Wittenberg