Vijftig procent in betaal-tv; Polygram met Robert Redford in filmkanaal

NEW YORK, 5 MAART. Polygram Filmed Entertainment, de filmdivisie van het muziek- en amusementsconcern Polygram, neemt een belang van 50 procent in de betaaltelevisiezender Sundance Channel. Mede-aandeelhouders zijn Robert Redford en Showtime Networks, een volledige dochter van Blockbuster.

Het is de bedoeling dat Sundance Channel binnenkort ook buiten de Verenigde Staten van start gaat, onder andere in Europa.

In deze buitenlandse zender krijgt Polygram een belang van 75 procent. Sundance Channel zendt 24 uur per dag speelfilms uit, zonder reclame. De zender richt zich uitsluitend op de kwalitatief betere speelfilms, niet die van grote studio's zoals United Artists en Paramount.

De creatieve leiding van Sundance Channel is in handen van Robert Redford. “Polygrams overeenkomst met Sundance Channel belooft de vervulling te worden van ons doel Sundance tot een wereldwijde etalage voor onafhankelijke filmmakers te maken,” aldus Redford. De acteur nam tien jaar geleden het initiatief voor de oprichting van het kanaal dat dezelfde naam draagt als het gelijknamige, jaarlijkse filmfestival.

Naast titels van Polygram, zoals Four weddings and a funeral en Dead man walking, brengt de zender titels van distributeurs als Orion, Castle Hill, Castle Rock, Sony Pictures Classics, Warner Brothers, MGM-UA en Tri-Star. Per maand worden ongeveer vijftig verschillende films vertoond, waarvan 60 procent Amerikaans en 15 procent van onafhankelijke Europese filmproducenten. Documentaires, korte films en animatiefilms vullen de resterende zendtijd.

Showtime Networks is een onderdeel van de Blockbuster Entertainment Group, die op zijn beurt weer toebehoort aan Viacom. Philips, voor 75 procent eigenaar van Polygram, heeft een belang van minder dan 1 procent in het mediaconcern Viacom. Viacom is tevens eigenaar van Paramount Pictures.

Topman Michael Kuhn van Polygram Filmed Entertainment (PFE)toonde zich gisteren uiterst tevreden over de overeenkomst. “Het verhogen van de waarde van onze filmproduktie door deelneming als Sundance Channel is een zeldzame kans,” zei hij.

De investering van Polygram in de betaaltelevisiezender sluit goed aan bij de strategie van Philips. Het elektronicaconcern wil in toenemende mate actief zijn op het gebied van software. In Nederland nam Philips onlangs een belang van 17 procent in het onlangs gelanceeerde gelanceerde sportkanaal.

Polygram maakte gisteren tevens bekend dat het zijn licentiehouder in Thailand, Far East Bangkok Enterprises, heeft overgenomen. Tot nu toe wilde het bedrijf in Thailand geen eigen dochter opzetten wegens de omvang van de muziekpiraterij. Dank zij acties van de platenindustrie en de Thaise overheid nam dit probleem de afgelopen twee jaar aanzienlijk af.