Tennistalent komt ervaring te kort; Van Scheppingen verspeelt kans op sensationele zege

ROTTERDAM, 5 MAART. Hendrik-Jan Davids en Dennis van Scheppingen namen gisteren met goed spel een voorsprong in de eerste ronde van het tennistoernooi in Rotterdam. Toch bogen beide Nederlanders uiteindelijk bijna plichtmatig het hoofd voor een veel hoger geklasseerde, maar nauwelijks beter spelende tegenstander. Van Scheppingen verloor van de Fransman Arnaud Boetsch (7-6 en 7-5), de nummer zestien van de wereldranglijst. Davids leed een nederlaag tegen de Duitser David Prinosil (6-7, 6-3 en 6-3).

“Wij hebben nog niet genoeg ervaring in dit soort wedstrijden”, gaf Van Scheppingen na afloop als verklaring. “Op belangrijke punten weten die toppers precies wat ze moeten doen.” Het was voor Van Scheppingen zijn tweede wedstrijd in een echt ATP-grand-prix-toernooi nadat hij vorig jaar zijn debuut maakte bij het grastoernooi in Rosmalen. Net als Davids en het jonge talent John van Lottum drong hij met een wild-card door tot het deelnemersveld van het World indoor tennistoernooi in Rotterdam.

Van de 32 spelers komen er 25 in aanmerking voor deelname op grond van hun positie op de wereldranglijst. Zij schrijven zich in, daartoe al dan niet verlokt door een startgeld, en de hoogsten van de ranglijst mogen meedoen. Een viertal plaatst zich via een kwalificatietoernooi. Drie plaatsen zijn bestemd voor favorieten van de organisatie, voor jonge talenten of publiekslievelingen.

De 22-jarige Van Scheppingen maakte afgelopen december naam bij de nationale Masters in Amsterdam. Hij liet in de finale Jan Siemerink ontsnappen na twaalf matchpoints. Gisteren had hij voor een bescheiden sensatie kunnen zorgen. Boetsch staat deze week weliswaar hoger op de wereldranglijst dan welke Nederlander ook, maar verdiende het te verliezen van zijn jonge opponent. Van Scheppingen, die met plezier op de baan stond en niet zenuwachtig was, kon het tempo makkelijk volgen en vond met zijn risicovolle spel opvallend vaak de lijnen.

Hij brak na een paar fraaie rally's naar een 5-4 voorsprong en mocht serveren voor de eerste set. Vervolgens werkte hij nog twee breekpunten weg met een ace. Maar het derde verloor hij door een mislukte forehand. Ook de tiebreak deed hij min of meer cadeau aan Boetsch door twee dubbele fouten. En aan het einde van de tweede set begon plotseling zijn forehand te haperen. Drie missers op rij kostten hem de elfde game. Van Scheppingen: “Op zulke momenten wil je te graag, speel je toch wat minder fel, wat krampachtig.”

De 27-jarige Davids (nummer 226) werd dit jaar ingedeeld voor de eerste ronde zonder dat hij daar weet van had. Hij was vrijdagavond nog in Milaan, waar hij 's avonds laat een dubbelspel moest spelen. Op een sportjournaal op televisie hoorde hij dat Boris Becker zich met griep had afgemeld voor Rotterdam. Davids besloot, hoewel hij twee weken eerder al tevergeefs hetzelfde verzoek had ingediend, een laatste kans te wagen bij toernooi-directeur Buitendijk. Mag ik de laatste wild-card, was de vraag. Die heb je al, luidde het antwoord.

Davids verdiende met zijn nederlaag een prijzengeld van ruim 10.000 gulden, maar zal met spijt van de baan zijn gestapt. Met weinig solide, maar fris en agressief spel kreeg hij tegen Prinosil in de zevende game van derde set drie breekpunten voordat hij zelf als eerste zijn service-game inleverde. “Ik miste een paar eenvoudige ballen. Beetje stom op zo'n moment”, mopperde Davids.

Davids is wat ouder dan de meeste spelers die hopen op een klassering in de top-100. Die positie geeft min of meer automatisch recht op deelname aan toernooien van het kaliber 'Rotterdam'. Maar de dubbelspecialist speelt de laatste paar maanden beter dan ooit. Hij bereikte in Doha de kwartfinale en versloeg daar onder anderen de Spanjaard Alberto Berasategui. “De verschillen zijn klein. Ik kan in het dubbelspel van de toppers winnen. Waarom zou het dan niet ook kunnen in het enkelspel? Ik wil het in ieder geval blijven proberen.”

Na de afzegging van de Duitsers Becker (griep) en Stich (enkelblessure), wachtte de organisatie met smart op de komst van publiekstrekker Pete Sampras. Rotterdam is het enige toernooi dat de drievoudig Wimbledonkampioen dit voorjaar speelt in Europa. De Amerikaanse nummer één landde gisterochtend veilig in Nederland en kreeg in het hotel de suite die voor Becker was gereserveerd. Sampras, die vorige maand twee toernooien won in de Verenigde Staten, speelt morgen zijn eerste wedstrijd tegen de Spanjaard Thomas Carbonell. Vanavond spelen twee van de andere favorieten. De Rus Jevgeni Kafelnikov stuit op de Fransman Guy Forget. Daarna zal titelhouder Richard Krajicek moeten proberen zich Paul Haarhuis, vorig jaar verliezend finalist, van het lijf te houden.

    • Remmelt Otten