Premier van Nedersaksen raakt 'first lady' kwijt

BONN, 5 MAART. Niet alleen de Bildzeitung maar ook serieuze kranten als de Süddeutsche Zeitung en Die Welt melden het vanmorgen uitvoerig: het huwelijk van de 51-jarige minister-president Gerhard Schröder (SPD) van Nedersaksen en de regionale 'first lady' Hiltrud 'Hillu' Hampel (47) is geëindigd.

Dat deze echtscheiding meer is dan een privé-gebeurtenis, en zelfs politieke betekenis kan krijgen voor Schröder, bleek al daaruit dat de kanselarij van de premier in Hannover gisteren in een schriftelijke verklaring bevestigde dat het paar had besloten uiteen te gaan. Schröder en zijn Hiltrud waren getrouwd sinds 1984, het was haar tweede en zijn derde huwelijk. Bild drukte vanmorgen foto's af van zijn nieuwe vriendin, een 32-jarige journaliste van het weekblad Focus.

Schröder is blijkens opiniepeilingen al heel lang de populairste SPD-politicus van Duitsland en wordt gezien als de enige sociaal-democraat die in 1998 in de Bondsdagverkiezingen een kans tegen kanselier Kohl (CDU) zou hebben. Hij is in Nedersaksen premier sinds 1990 (na een mislukte aanloop in 1985) en regeert er sedert '94 met een absolute meerderheid van één stem in de landdag. Zijn imago als politieke Macher werd enigszins verzacht door de zelfbewuste rol van zijn vrouw.

Want Hiltrud Schröder was uitdrukkelijk politiek actief naast haar man. Hij voor haar een kantoortje in de kanselarij in Hannover laten inrichten, maar had haar anderhalf jaar geleden een ministerspost geweigerd. Zij speelde ook in de publiciteit een stevige rol, soms door openlijk met haar man van mening te verschillen inzake milieuthema's (wegens haar sympathie voor de Groenen). De Schröders lieten zich vergelijkingen met het echtpaar Clinton met genoegen welgevallen. Twee weken geleden trok het paar nog de aandacht door op uitnodiging van Volkswagen-chef Ferdinand Piëch, en voor diens rekening, het ,operabal' in Wenen te bezoeken. Daarop kwam kritiek uit de SPD-top, waar de eigenzinnige Schröders met uitspraken die van de partijlijn afwijken in de afgelopen jaren vrij geregeld voor ergernis hebben gezorgd.