Ohra: groeiprognose Teakwoodpolis klopt

ROTTERDAM, 5 MAART. De groeiprognoses van de Teakwood Rendementspolis van Ohra zijn volgens de verzekeraar realistisch. Dit moet blijken uit onderzoeken, in opdracht van Ohra verricht door het accountantskantoor KPMG en een Costaricaans onderzoeksinstituut. De boompjes groeien als kool, en het verwachte rendement van jaarlijks 14 procent of meer zal volgens Ohra zeker gehaald worden. Met de studies probeert Ohra eerdere kritiek van onder meer de Consumentenbond en bosbouwdeskundigen te weerleggen.

Die kritiek richtte zich het afgelopen jaar met name op de rendementsverwachtingen. De opbrengst van de plantages in Costa Rica zou te hoog geschat zijn, terwijl ook prijs en kwaliteit van het hardhout nog onzeker blijven. Ohra zou zich bovenmatig verrijken ten koste van polishouders.

De 'teakwoodpolis' is een beleggingsprodukt waarbij de consument ongeveer 16.000 gulden betaalt voor een levensverzekering die na 20 jaar een rendement tussen de 14 en 18 procent oplevert, dat meestal fiscaal is vrijgesteld. Tot nu toe nemen zo'n 13.000 beleggers deel aan het fonds.

Volgens het Costaricaanse instituut Centro Cientifico Tropical heeft het teakwood op een plantage in Costa Rica al de omvang van 115 kubieke meter per hectare bereikt, in tweeënhalf jaar tijd. Ohra gaat in zijn prognoses uit van een opbrengst van 400 tot 800 kubieke meter in twintig jaar tijd, wat volgens het Costaricaanse instituut realistisch is.

KPMG lichtte de financiële kant van Ohra's Teakwood Rendementspolis door, en kwam tot de conclusie dat deze wat betreft kostenopslag (14,5 procent van de premie) en de premiestelling “marktconform is opgebouwd”.

Teeltdeskundige L. Kuiper van Stichting Bos en Hout acht de geconstateerde enorme groei van de teakbomen onwaarschijnlijk: “Dan zou ik direct intekenen bij dat fonds.” De prijzen die Ohra bij zijn winstprognoses voor het hout berekent, zijn volgens Kuiper vrij willekeurig. “Hout dat zo snel groeit is van een geheel andere kwaliteit dan hardhout dat nu op de markt is. Het is maar afwachten of er vraag naar is en wat het over twintig jaar opbrengt, als de eerste partijen op de markt komen. Bovendien gaat Ohra uit van een procentuele prijsstijging van de prijzen voor hardhout, terwijl de dagprijzen op de wereldmarkt enorm fluctueren.”

Adjunct-directeur H. Janssen van Ohra geeft toe dat het hardhout uit Costa Rica van een andere kwaliteit is, maar dat zal volgens hem weinig invloed hebben op de prijs.

    • Eenredcateuren