Nederlandse 'spionne' moet weer als attaché naar Griekenland gaan

DEN HAAG, 5 MAART. Griekenland moet de van spionage verdachte militaire attaché, M. Thissen-Schotgerrits, terug laten keren op haar post. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bij monde van J. Vos, directeur-generaal Politieke Zaken, laten weten aan de Griekse ambassadeur in Nederland, P. Anghelakis. Als Griekenland deze week niet toestemt in de terugkeer van Thissen, zal Van Mierlo de zaak aankaarten bij zijn Griekse ambtgenoot.

Vos heeft de ambassadeur duidelijk gemaakt dat de Nederlandse regering “verontrust en geschokt” is over de Griekse beschuldiging dat de defensie-attaché voor Turkije zou hebben gespioneerd. Thissen werd op 28 januari samen met een Italiaanse collega op het eiland Lesbos gearresteerd, nadat een notitieblokje was gevonden met, volgens de Griekse regering, “informatie over militaire installaties”.

Griekenland eiste na de arrestatie dat zowel Nederland als Italië de militaire attachés vervangt. Het bezoek van de Griekse ambassadeur aan het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens een Griekse regeringswoordvoerder niets aan die eis veranderd: “Wij accepteren niet dezelfde mensen.”

Volgens Buitenlandse Zaken was de diplomate voor een cultureel privé-bezoek op Lesbos en heeft ze zich niet beziggehouden met het verzamelen van militaire gegevens. Het notitieblok dat de twee defensie-attachés op een terrasje hadden laten liggen, was van de Italiaanse diplomaat.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil volgens een woordvoerder een escalatie van het diplomatieke incident voorkomen. Door niet minister Van Mierlo, maar een hoge ambtenaar de zaak af te laten handelen, tracht het departement de indruk te vermijden het incident hoog op te nemen. Anghelakis is dan ook niet 'ontboden' op het ministerie, maar 'uitgenodigd voor een gesprek'. “Griekenland is een EU-partner”, zei de woordvoerder, “en vrienden ontbied je niet.” Eerder deed Van Mierlo de zaak af als een “kleine storm in een groot glas water”.

Het Tweede Kamerlid Weisglas (VVD) heeft Van Mierlo vragen gesteld over het incident. Hij vindt dat Nederland op zijn beurt een Griekse diplomaat moet uitwijzen, als de Grieken bij hun weigering blijven de defensie-attaché in hun land toe te laten. “Hoe kinderachtig dit ook klinkt, maar zij zijn begonnen”, aldus Weisglas.