Nederlandse banken sterker in schulden

LONDEN/AMSTERDAM, 5 . De Nederlandse banken ING en ABN Amro hebben hun aandeel in de handel in schuldbewijzen van ontwikkelingslanden vorig jaar fors vergroot. Amerikaanse banken bleven de grootste partijen, zo blijkt uit een overzicht van het tijdschrift Emerging Markets Investor. ING Barings wist de omzet te vergroten met 22,8 procent tot 113 miljard dollar (185 miljard gulden). ABN Amro zag de omzet met 48,3 procent stijgen tot 43 miljard dollar, maar blijft een relatief kleine partij.

Een groot deel van de markt bestaat uit “Brady-bonds”. Dit zijn schuldbewijzen die zijn uitgegeven op basis van een in 1989 gelanceerd plan voor schuldsanering van de voormalige Amerikaanse minister van financiën Nicholas Brady. Daarbij werden leningen omgezet in renteloze obligaties met een garantie van de VS. De Brady-bonds werden na het uitbreken van de pesocrisis in Mexico eind 1994 op grote schaal verkocht. De marktnoteringen gingen daardoor fors omlaag. Emerging Markets Investor schat dat het inzakken van de markt (met 20 procent) de winsten van de banken heeft gedrukt met 60 à 70 procent. De Amerikaanse bank JP Morgan was in 1995 voor het derde achtereenvolgende jaar de grootste in de schuldenhandel. Maar haar omzet verminderde met 7,5 procent tot 295 miljard dollar. NMB Bank behoorde in de jaren tachtig nog tot de top-drie in de schuldenhandel. Sindsdien heeft een aantal Amerikaanse banken de huidige ING Bank gepasseerd. (ANP)