Nederlands geld in Vlaams Telenet

BRUSSEL, 5 MAART. Drie Nederlandse banken en participatiemaatschappijen gaan deelnemen in Telenet Vlaanderen, een semi-particuliere concurrent van de bestaande telefoonmaatschappij Belgacom. Rabobank, Parnib en Alpinvest hebben 700 miljoen à 800 miljoen frank (38,7 tot 44,2 miljoen gulden) toegezegd.

Oorspronkelijk zou de particuliere sector in Vlaanderen 2,6 miljard frank (144 miljoen gulden) investeren in Telenet, dat volgend jaar van start moet gaan. Daarnaast zou het grootste deel van de investeringen worden gedaan door de Vlaamse regio's. De nieuwe maatschappij krijgt daarmee een privaat-publieke financiering.

De particuliere sector blijkt nu de minderheidsparticipatie van 2,6 miljard frank niet bij elkaar te brengen. Door een beroep te doen op Nederlands kapitaal krijgen Rabobank, Parnib en Alpinvest een belang van 6 tot 7 procent in Telenet.

Alpinvest, dat ruim een half miljard gulden beheert, is voor 48 procent in handen van ABN Amro. De Nederlandse staat is met een belang van 30 procent de andere grootaandeelhouder. Parnib is de participatiemaatschappij van de Nationale Investeringsbank. (ANP)