Massale sanering bij farmagigant

ROTTERDAM, 5 MAART. Het Zweeds-Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pharmacia & Upjohn gaat veertig procent van zijn vestigingen sluiten om daarmee tegen het jaar 2000 circa 400 miljoen dollar op jaarbasis te bezuinigen.

De fusie tussen het Zweedse Pharmacia en het Amerikaanse Upjohn, die in augustus vorig jaar zijn beslag kreeg door een belastingvrije ruil van aandelen, voorziet verder in een afslanking van twintig procent van de onderzoeksactiviteiten. Daarnaast wil de onderneming af van het Zweedse bedrijf Plasma Products, dat bloedplasma-produkten maakt. Bij dat bedrijf werken 200 mensen.

De onderneming, die is ontstaan uit de laatste van een lange reeks fusies in de branche voelt zich gedwongen fors op de kosten te besparen door wereldwijde, strakke overheidsmaatregelen die voorzien in de beteugeling van uitgaven aan medicijnen. In totaal zou het bedrijf in het jaar 2000 zo'n 800 miljoen dollar op de kosten willen besparen.

Eerder kondigde het bedrijf aan 4100 banen te zullen schrappen op een totaal van 34.000. Tot nu toe is alleen de vestiging in Crawley gesloten, even ten zuiden van Londen. Daar werkten 400 mensen in produktie, verkoop en onderzoek. Er zullen ten minste nog 20 van de 56 vestigingen moeten worden gesloten. Dat zal vooral in landen zijn waar sprake is van overlapping van voormalige Pharmacia- en Upjohnvestigingen. “Tegen het eind van dit jaar hopen we dat rationalisatie en herstructurering heeft geleid tot een 'magere' organisatie, die ons in staat stelt tot de belangrijkste farmaceutische bedrijven te gaan behoren”, aldus de president-directeur van Pharmacia & Upjohn John Zabriskie gisteren. Gerekend naar omzet namen Pharmacia en Upjohn vorig jaar de 26ste en 27ste plaats in op de wereldranglijst.