Major: Britten staan garant voor Hongkong

HONGKONG, 5 MAART. Het Verenigd Koninkrijk zal garant staan voor de rechten van Hongkong na de machtsoverdracht van de kroonkolonie aan China in juli 1997. Dat heeft de Britse premier, John Major, gisteren gezegd op de laatste dag van zijn bezoek aan Hongkong. Die rechten zijn vastgelegd in het verdrag dat China en het Verenigd Koninkrijk in 1984 hebben gesloten over de machtsoverdracht. Major sprak over “juridische wegen” en het mobiliseren van de wereldopinie, waardoor China zich gedwongen zou voelen in lijn met het verdrag te handelen. De huidige, democratisch gekozen wetgevende raad van Hongkong (Legco) en de wetgeving in de kroonkolonie over burgerrechten zijn beide door Groot-Brittannië ingevoerd na de overeenkomst over de machtsoverdracht.

Major beloofde gisteren ook dat burgers van Hongkong na 1 juli 1997 zonder visa naar Groot-Brittannië kunnen reizen. Leden van etnische minderheidsgroeperingen die na 1997 statenloos raken, kunnen rekenen op asiel in Groot-Brittannië als zij gedwongen zouden worden Hongkong te verlaten, zei Major. Enkele Britse Conservatieve parlementsleden hebben kritisch gereageerd op de toezegging. Volgens Teresa Gorman, Tory-parlementslid, moet haar land zich “voorbereiden op het ergste”. (AP, Reuter)