Leiding van geriatrisch instituut mag blijven

GRONINGEN, 5 MAART. Directie en bestuur van geriatrisch verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl hoeven niet af te treden. De directeur wordt onder bewind gesteld van een interim-manager. Een 'honorair consulent' moet het bestuur terzijde staan.

Zo luidt het advies van de vertrouwenscommissie die is ingesteld naar aanleiding van de onrust in Vliethoven. De instelling raakte in opspraak nadat bekend werd dat ziekenverzorgster Martha U. mogelijk negen patiënten, naar haar zeggen uit mededogen, om het leven had gebracht. Onlangs zegde de meerderheid van de driehonderd werknemers het vertrouwen op in de leiding van Vliethoven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt het verpleeghuis verantwoordelijk voor de omstandigheden waaronder U. haar gang kon gaan.

De vertrouwenscommissie bracht gisteren haar advies uit aan het bestuur, de directie, de familieraad en de ondernemingsraad. Het bestuur heeft het advies overgenomen. Beoogd interim-manager is E. Bolle, honorair-consulent is F. von Meijenfeldt, oud-wethouder in Groningen en ex-senator.

Volgens commissievoorzitter H. Vonhoff, commissaris van de koningin in Groningen, is in Vliethoven sprake van grote spanningen die door een incident tot een uitbarsting kwamen. Emoties en legendevorming hebben volgens hem geleid tot het “onbeheerst beschadigen van mensen”. Vonhoff zei daar niet aan mee te willen doen en geen oordeel te willen vellen over bestuur en directie. Het wegsturen van directeur B. Kuiper zou volgens hem leiden tot een onbestuurbare situatie. Hij sluit niet uit dat dat alsnog gebeurt als de interim-manager orde op zaken heeft gesteld. “Dat zien we over een paar maanden wel weer.” Vonhoff beklemtoonde dat de zorg voor de patiënten niet te lijden heeft onder de verhoudingen. Het eventueel intrekken van de erkenning van het verpleeghuis is van de baan, zo heeft de Gezondheidsinspectie laten weten.