Hunter Douglas ziet winst met 39 pct stijgen

ROTTERDAM, 5 MAART. Een sterk verbeterde winstmarge heeft de netto winst van Hunter Douglas, producent van raambekleding (Luxaflex) en bouwprodukten, vorig jaar met opgestuwd met 38,9 procent tot 125,6 miljoen gulden.

Dit blijkt uit de jaarcijfers die het concern vanmorgen publiceerde. De koers van de aandelen Hunter Douglas schoot omhoog met 3,5 procent tot 98 gulden.

In guldens gerekend boekte Hunter Douglas een omzetstijging van 2,7 procent tot 2,057 miljoen gulden, maar de waardestijging van de gulden met 7,3 procent ten opzichte van de meeste landen waar Hunter Douglas actief is, verhult een stijging van het omzetvolume met 9,9 procent. Dat de winst in guldens daar minder last van heeft gehad, dankt Hunter Douglas volgens vice-president L. Reijtenbagh aan het indekken van een deel van de kasstroom tegen valutarisico's.

Het bedrijfsresultaat nam vorig jaar toe met 28,6 procent tot 248,7 miljoen gulden. Hoewel Hunter Douglas geen details gaf over het vierde kwartaal, liep de groei van het omzetvolume in die periode fors terug. Over de eerste drie kwartalen meldde de onderneming een volumestijging van 12,3 procent, tegen een stijging van 9,9 procent over gehele jaar. Dat betekent volgens analisten dat de omzet in het vierde kwartaal op jaarbasis nauwelijks (met minder dan 3 procent) is gestegen en moet zijn teruggevallen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Reijtenbach zei vanmorgen desgevraagd dat het vierde kwartaal “een lichte terughoudendheid” te merken was bij de activiteiten in West-Europa.Beleggers waren vanmorgen desondanks optimistisch over de vooruitzichten voor het lopende jaar, waar Hunter Douglas zelf geen uitspraken over deed. “Europa blijft goed lopen, en in het eerste halfjaar kunnen de activiteiten in Noord-Amerika een flinke verbetering laten zien ten opzichte van het eerste halfjaar van 1995,” zei analist P. Wortel van Bank Labouchere.

Vooral nieuwe raambekledingsprodukten, waarvan de marges tot driemaal hoger zijn dan die van de Luxaflex-produkten, doen het goed in Noord-Amerika. Bovendien is de kans volgens Wortel groot dat de Amerikaanse dollar dit halfjaar een hogere gemiddelde koers houdt dan in dezelfde periode vorig jaar, hetgeen gunstig uitpakt voor de vertaling van de Amerikaanse winsten in guldens. De winst per aandeel steeg van 5,23 gulden in 1994 tot 7,26 gulden in het afgelopen jaar, fors hoger dan op de beurs was verwacht.