Hamas roept op aanslagen te staken; Bom in Tel Aviv eist 14 levens

TEL AVIV, 5 MAART. Qassam, de militaire vleugel van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas, heeft vandaag zijn leden opgeroepen geen zelfmoordaanslagen meer in Israel te plegen. In een gefaxt bericht aan de eenheden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook gaf het Qassam-leiderschap opdracht “de martelaars-aanslagen tegen de joden stop te zetten”.

In Israel wordt sterk getwijfeld aan de effectiviteit van de oproep. Hamas had eerder premier Shimon Peres gewaarschuwd voor meer aanslagen als hij niet terugkomt op zijn oorlogsverklaring van zondag aan de organisatie.

Intussen heeft de veiligheidsdienst van de Palestijnse Autonomie vier Palestijnen gearresteerd, die mede-verantwoordelijk zouden zijn voor de recente reeks aanslagen waarbij in negen dagen tijd 57 mensen werden gedood. Onder de arrestanten bevindt zich vermoedelijk het brein, Mohammed Abu Wardeh, een 28-jarige student uit Ramallah.

Bij de jongste terreuraanslag, gistermiddag in Tel Aviv, kwamen 14 mensen om het leven en raakten er 105 gewond. In een telefoongesprek met radio-Israel zei een Hamas-woordvoerder gisterenm dat een 24-jarige Palestijn uit Ramallah, een stad op de Westelijke Jordaanoever, de aanslag gisteren heeft uitgevoerd.

Volgens ooggetuigen probeerde de man eerst het winkelcentrum Dizengoff binnen te gaan, maar veiligheidsfunctionarissen bij de ingang weerhielden hem er kennelijk van dit plan uit te voeren. Daarna blies hij zichzelf op een druk zebrapad op met zo'n dertig kilo explosieven.

“Ik dacht eerst dat die bijna naakte lichamen etalagepoppen waren”, zei een man na de ontploffing. De kleren van de slachtoffers waren door de zware luchtdruk van de lichamen gescheurd. Onder de doden en gewonden zijn veel kinderen die gisteren het Puriem-feest, het joodse carnaval, vierden.

Naar aanleiding van de nieuwe aanslag belegde premier Peres gisteravond een bijzondere kabinetszitting in het ministerie van defensie in Tel Aviv. De ministers herdachten staande gedurende een minuut de slachtoffers van de laatste Hamas-aanslag in het hartje van de grootste joodse stad ter wereld.

Na de zitting kondigde Peres de vorming van een speciaal hoofdkwartier aan ter bestrijding van de Hamas-terreur aan. Aan het hoofd van dit hoofdkwartier, dat buitengewone volmachten heeft gekregen, staat Ami Aya

lon, het hoofd van de binnenlandse veiligheiddienst, de Shin Beth. “Het akkoord van Oslo verbiedt ons niet onszelf te verdedigen”, zei Peres.

Buiten het ministerie van defensie was de politie verwikkeld in gevechten met demonstranten die het aftreden van de regering Peres eisten. “Wij zijn in totale oorlog”, zei Peres. “We zullen alles doen wat in ons vermogen ligt om de Hamas-terreur te verdelgen. Ik ben er absoluut zeker van dat we zullen winnen”.

Pagina 9: 'Wij zijn in een totale oorlog met Hamas'

Uitwijzing van Hamas-leiders en arrestatie van kopstukken van deze organisatie, zelfs in de onder gezag van Yasser Arafat staande Palestijnse gebieden, behoren tot de mogelijkheden. “Geen grens is heilig”, zei een van de ministers kort voor deze regeringszitting.

Inmiddels heeft Israel zijn delegatie naar het vredesoverleg met Syrië uit de VS teruggeroepen en van voortzetting van het vredesoverleg met de Palestijnen, inclusief de geplande ontruiming van de stad Hebron eind deze maand is geen sprake meer.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteren de noodtoestand in de Strook van Gaza afgekondigd en daar ook een grote demonstratie tegen Hamas georganiseerd. Israel verwijt de Palestijnse leider echter te slap tegen Hamas op te treden en stond gisteravond op het punt het heft zoveel mogelijk in eigen hand te nemen.

Bij enkele gewapende botsingen in Noord-Israel en Zuid-Libanon zijn gisteravond vier Israelische militairen gedood. Negen anderen raakten gewond. De Israeliers doodden twee van de aanvallers.

Een anonieme beller eiste de acties op namens het Palestijnse Fundamentalistische Revolutionaire Leger. Volgens hem waren de operaties “gewijd aan de commando's” die het lieven bij de zelfmoordaanslagen in Israel op 25 februari en op 3 maart. De Israelische artillerie beschoot vanmorgen Zuid-Libanese dorpen, kennelijk als vergelding voor de dood van de soldaten.

    • Salomon Bouman