Fitte Nelson Mandela voor onderzoek naar ziekenhuis

JOHANNESBURG, 5 MAART. President Nelson Mandela (77) van Zuid-Afrika is vanmorgen voor medische onderzoeken opgenomen in een ziekenhuis. De onderzoeken zullen drie dagen duren. Geruchten dat de gezondheid van Mandela verslechtert zetten vorige week de Zuidafrikaanse munt, de rand, onder zware druk.

Mandela rondde maandag een rondreis door West-Afrika af. Vooral het bezoek aan Mali, een land, aldus Mandela, met een rijke historie, heeft de Zuidafrikaanse president gesterkt. “Ik voel mij”, zei Mandela tijdens een tussenstop in Togo, “als een accu die opnieuw is opgeladen”. Mali speelt volgens Mandela “een belangrijke rol in onze geschiedenis en in de vorming van onze nationale trots”. Het Malinese rijk strekte zich in de dertiende en veertiende eeuw uit van Senegal in het westen tot de huidige grens met Niger in het oosten en was befaamd om zijn cultuur en zijn goud.

Volgens Mandela zijn de onderzoeken in het ziekenhuis bedoeld om de geruchten te ontzenuwen. “Ik heb mijn tienerjaren al geruime tijd achter mij liggen”, zei de president, “en een alomvattend medisch onderzoek is noodzakelijk.” Mandela zal zijn werk vanuit het ziekenhuis voortzetten.

Volgens financiële analisten zijn buitenlandse investeerders bang dat de opvolger van Mandela, wie dat ook moge zijn, zijn economische beleid - fiscale discipline, bescherming van privé-eigendommen en van de vrije markt - niet zal voortzetten. Mogelijke opvolgers voor Mandela, die al gezegd heeft in 1999 niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn, zijn vice-president Thabo Mbeki en Cyril Ramaphosa, de secretaris-generaal van het ANC. (Reuter)