Eerste gesprek Fokker met Chinese vliegtuigbouwer

AMSTERDAM, 5 MAART. De bewindvoerders van Fokker hadden gisteren een eerste gesprek met een delegatie van de Chinese staatsvliegtuigbouwer AVIC. “Het was geen negatief gesprek”, aldus een waarnemer. Volgens hem waren ze zelfs verbaasd over het feit AVIC goed op de hoogte was van de situatie bij Fokker. “De bewindvoerders waren er met lagere verwachtingen heengegaan”, zegt een ingewijde. Toch gaat de tijd voor Fokker dringen. “Als er geen duidelijkheid komt, wordt het faillissement deze week aangevraagd”, oordeelt een vakbondsbestuurder.

Er wordt ook nog gewerkt aan het doorstart-scenario. Fokker zou met de hulp van banken of sterke financiële partners afgeslankt verder kunnen. Ook is Samsung nog in de race. Toch lijken de partijen geen haast te hebben. “Er is nog geen concreet signaal dat het voor elkaar is”, zegt de vakbondsman die onbekend wil blijven. “Het zit nog steeds in de fase van informatie vragen.”

Andere partijen bevestigen het beeld dat er nauwelijks vooruitgang wordt geboekt. “Iedereen wacht op elkaar. Het is bijna dezelfde situatie als tijdens het overleg tussen DASA en het ministerie van Economische Zaken vorig jaar”, aldus een ingewijde. Deze week moet er volgens hem een oplossing op tafel liggen. “Zolang er gesproken wordt, is er hoop, maar de kansen nemen niet toe”, aldus een Fokker-deskundige.