Cruijff maakt zich nergens druk om

LA MONTAGNA, 5 MAART. Voor het gemak slaat Johan Cruijff een jaar of tien over als hij zegt: “Ik zit hier al sinds 1973. Ik sta niet gauw meer voor verrassingen”. Hij was vroeger speler van Barcelona en na diverse omzwervingen sinds 1988 trainer bij de voetbaltrots uit Catalonië. Vanavond is PSV de tegenstander in de kwartfinale van het toernooi om de UEFA-beker.

Cruijff (48) kent de mechanismen. Kritiek, daar stapt hij overheen. De pers mist overzicht. Of kritiek nu van de kant van het bestuur komt of uit de hoek van de media, slechts weinigen kunnen over voetbal praten en denken op het niveau waar hij en zijn staf zich bewegen. Uiteraard maakte Barcelona tot dusverre te weinig doelpunten, dat weet hij ook wel. De verklaring is simpel: de spitsen waren langdurig geblesseerd.

Slechts één verwijt treft hem. “Ik heb gehoord: die gozer heeft heel PSV niet eens gezien.” Dat klopt, want voor de analyse van de tegenstander heeft hij sinds jaar en dag Tonnie Bruins Slot in dienst. Cruijffs rechterhand zag PSV de afgelopen weken drie keer in actie: tegen NAC, Feyenoord en FC Twente.

Cruijff hoorde ook dat hij harder moet werken, wil hij ook na dit seizoen in Barcelona blijven. Hij haalt de schouders op en somt op hoe lang hij de laatste dagen van huis was. Enerzijds begrijpt hij de kritiek ook nog wel want hij ziet zijn werk helemaal niet als werk maar als plezier. “En als ik uren moet gaan schrijven, gooien ze me uit de vakbond.”

Gezeur over zijn contract, of dat nou wel of niet is verlengd en wanneer dat eventueel gaat gebeuren, wil hij helemaal niet horen. Hij denkt lang na en zegt dan dat zijn laatste contract vermoedelijk is getekend in 1993. Als je slecht presteert, vlieg je toch de laan uit, wil hij maar zeggen.

Het is de band met de jeugd die hem aanspreekt in het huidige Barcelona. Een jonge en gretige ploeg. Andere opvattingen, situaties en mensen dan voorheen. Weinig spelers meer die met veel geld zijn aangetrokken, met al hun nukken. Nee, Cruijff kan nu genieten van jongeren die al vanaf hun prille jeugd bij Barcelona spelen, zoals middenvelder Ivan de la Peña. “Jongeren van wie ik de ouders ken. Die ik heb gesproken over het verloop van de loopbaan van hun kinderen.”

Dat Ronaldo niet speelt, de Braziliaanse sterspeler van PSV herstelt van een knie-operatie, is gunstig voor Barcelona, weet Cruijff. Want de genialiteit ontbreekt, de man die met een actie een paar tegenstanders uitspeelt. Anderzijds zullen de anderen een stapje meer verzetten, zo werkt dat nou eenmaal. “Die vervangers zijn trouwens geen weggooiers.”

Cruijff vindt PSV een goede ploeg, die volgens hem geniepig op een doelpuntje zal loeren. Hij zal proberen de negatieve punten uit te buiten. Wat die dan wel zijn? “Ja, dat is het geheim van de smid.”

Barcelona-PSV is om verschillende redenen een speciale ontmoeting. Zo won PSV één keer de UEFA-beker, in 1978. Tegenstander in de halve finale was Barcelona, met Cruijff en de huidige hulptrainer Rexach in de ploeg. Bovendien betekent het duel een weerzien met een aantal oud-pupillen. Het was Cruijff die Jan Wouters en Wim Jonk indertijd naar Ajax haalde. Tegenwoordig vormen die twee routiniers de as van het PSV-middenveld. “We zien elkaar altijd graag terug en dat is leuk.” (ANP)