CRI: verzekeraars verhoogden onterecht polis voor autodiefstal

ROTTERDAM, 5 MAART. Verzekeringsmaatschappijen hebben de polis autodiefstal verhoogd op grond van verkeerde cijfers. Dit stelt T. van der Heijden, hoofd wetenschappelijke recherche-analyse bij de Divisie Centrale Recherche Informatie (CRI). Maar volgens G. Kloosterboer van het Verbond van Verzekeraars suggereert Van der Heijden “dingen die niet kloppen”.

In het jongste nummer van het Algemeen Politieblad (APB) beschrijft Van der Heijden de registratie van autodiefstal. Uit de statistiek 'diefstal van personenauto's' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt volgens Van der Heijden, een 'spectaculaire groei' van het aantal autodiefstallen na 1989 af te lezen. In dat jaar viel de Berlijnse Muur. Volgens het jaarverslag over 1994 van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) zou de Russische mafia zich onder meer schuldig maken aan grootscheepse diefstal van personenauto's in het Westen. Dit criminaliteitsbeeld is door verzekeringsmaatschappijen gebruikt om de premies te verhogen.

Maar Van der Heijden stelt dat bij het CBS de registratie van autodiefstallen is toegenomen, omdat niet langer joy riding als apart verschijnsel is opgenomen. De CRI houdt een eigen statistiek van gestolen auto's bij. Bij de CRI komen minder aangiftes van autodiefstal binnen dan bij het CBS. Dit komt omdat ervaren politiemensen weten dat een als gestolen opgegeven auto vaak weer binnen korte tijd ergens onbeheerd wordt teruggevonden. Hij zal dan ook niet meteen de CRI inschakelen om deze aan alle korpsen te laten vragen uit te kijken naar een vermist voertuig. Ook uit gegevens uit omringende landen blijkt dat veel autodiefstallen in Nederland moeten worden toegeschreven aan mensen die het voertuig kortstondig gebruiken en daarna onbeheerd achterlaten. “Ongeveer 86 procent van de gestolen personenauto's wordt binnen twee jaar weer teruggevonden”, aldus Van der Heijden.

Kloosterboer van het Verbond van Verzekeraars spreekt niet tegen dat het percentage teruggevonden auto's hoog is. “Maar ook bij joy riding is altijd sprake van schade”, aldus Kloosterboer. “Van der Heijden gaat echt té kort door de bocht wanneer hij suggereert dat wij de premies verhogen op grond van verkeerde cijfers.”

Niet alle gestolen auto's worden even makkelijk teruggevonden. Van de gestolen Opels worden de Kadett, Ascona en Corsa in driekwart van de gevallen ook weer teruggevonden. Van de Fords Escort en Fiesta is dat tweederde. Minder grote kans, circa 25 procent, om te worden teruggevonden hebben de Porsche 911, Mercedes type 250 en 300, BMW en Audi.