China kondigt raketproeven aan voor de kust van Taiwan

PEKING/TAIPEI, 5 MAART. China heeft vandaag aangekondigd dat het vrijdag begint met raketoefeningen voor de kust van Taiwan. Premier Li Peng zei dat China geweld niet zal schuwen om de Taiwanese onafhankelijkheid te voorkomen. De Taiwanese minister van Defensie, Chiang Ching Ling, heeft gezegd dat Taiwan zal terugslaan als een van de raketten in de Taiwanese territoriale wateren terecht komt. De Taiwanese premier Lien Chan eiste “dat de Chinese communisten hun provocerende gedrag onmiddellijk beëindigen”.

“Tussen 8 en 15 maart 1996 zal het Chinese Volksbevrijdingsleger proeven houden met grond-grond-raketten op zee”, meldde het persbureau Nieuw China vanmorgen. Peking heeft de coördinaten voor beide testgebieden opgegeven: het ene ligt op twintig kilometer ten noordoosten van Taiwan, het andere vijftig kilometer ten westen van Taiwan. Twee belangrijke Taiwanese havens, Kaohsiung en Keelung, zullen door de raketproeven vrijwel van de buitenwereld zijn afgesloten.

Diplomaten in Peking leggen de proeven uit als waarschuwing aan het adres van Taiwan, waar op 23 maart de eerste vrije presidentsverkiezingen zullen plaatshebben.

De Volksrepubliek beschouwt Taiwan sinds de Chinese tweedeling in 1949 als een afvallige provincie. Omgekeerd maakt Taiwan nog altijd aanspraak op het Chinese vasteland. Hoewel de huidige president van Taiwan, Lee Teng Hui, herhaaldelijk heeft gezegd dat hij niet voor afscheiding is, legt Peking het houden van verkiezingen uit als een teken van onafhankelijkheid.

De kwestie-Taiwan vormde vandaag het belangrijkste element in de toespraak die premier Li Peng hield bij de opening van de jaarlijkse zitting van het Volkscongres, het Chinese parlement. “De Chinese regering en het volk zijn vastbesloten om de soevereiniteit en de territoriale integriteit van ons land te beschermen en zijn daartoe ook in staat. We zullen afscheiding door Taiwan van het moederland nooit accepteren”, aldus Li Peng. De premier leverde zware kritiek op de Verenigde Staten die door hun “onverstandige China-politiek de bilaterale betrekkingen hebben geschaad”. (AP, Reuter, AFP)