Berghuizer Papier positiever dan Enso

Hout- en papierconcern Enso-Gutzeit, eigenaar van Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld, verwacht voor 1996 zwakker resultaat. De Finse onderneming (14.849 werknemers) die gisteren jaarcijfers bekendmaakte, wijst op “een onzekere markt voor houtproducten”. Dochter Berghuizer daarentegen verwacht voor dit jaar een “beter resultaat”. Volgens directeur H. van Eeghen waren de eerste acht tot negen maanden goed. In het laatste kwartaal ging het een andere richting op, onder meer door stijging van de celluloseprijzen en druk op de papierprijzen.

De winst van Enso-Gutzeit over 1995 bedroeg 1,8 miljard markka (666 miljoen gulden) tegen 412,6 miljoen markka in 1994. De omzet steeg met 19 procent tot 21,1 miljard markka (7,81 miljard gulden). Het bedrijfsresultaat nam toe van 2,4 miljard markka tot 3,6 miljard markka (1,3 miljard gulden).

De markt is sinds de tweede helft van 1995 in mineur, met als gevolg prijsdalingen (voor pulp en fijnpapier). Alleen voor kranten- en tijdschriftenpapier was het hele jaar goed. Ook de prijs voor verpakkingskarton bleef op peil.

Per 1 mei 1996 zal Enso-Gutzeit fuseren met branchegenoot Veitsiluoto (4449 werknemers) en voortaan Enso heten. Enso 'nieuwe stijl' heeft een omzet van ruim 28 miljard markka en telt 19.298 werknemers.

Berghuizer Papierfabriek valt in de nieuwe constellatie onder de divisie Enso Fine Paper Ltd. Het Nederlandse bedrijf heeft net een reorganisatie achter de rug waardoor het aantal arbeidsplaatsen met 94 is verminderd tot 530.