Arabische wereld wijst aanslagen af

TEHERAN/DAMASCUS, 5 MAART. In de Arabische wereld is in het algemeen afwijzend gereageerd op de jongste reeks zelfmoordacties in Israel. De officiële Syrische media schreven echter dat Israel zich pas veilig kan voelen als er een “echte vrede” in het Midden-Oosten is. Het officiële Iraanse persbureau IRNA, dat Hamas financieel steunt, noemde de zelfmoordaanslagen vanmorgen een “straf van God”.

De Amerikaanse president, Clinton, reageerde gisteren geschokt op de zelfmoordacties van Hamas. “De Verenigde Staten zijn vastbesloten om, samen met al diegenen die zo hard werken voor een duurzame vrede in het Midden-Oosten, deze uitdaging het hoofd te bieden en deze krachten van haat en geweld te overwinnen”, aldus Clinton.

De president maakte zijn opmerkingen in Taylor, een voorstad van Detroit. In november moest Clinton een bezoek aan Taylor afzeggen wegens de moord op de Israelische premier Rabin. In Washington zouden veiligheidsadviseurs van de Amerikaanse president gisteren bijeenkomen om te bespreken welke hulp Washington aan Tel Aviv kan verlenen in zijn strijd tegen het terrorisme.

Het officiële Iraanse persbureau IRNA reageerde vanmorgen opgetogen op de zelfmoordaanslagen in Israel. “De grote bomexplosies hebben niet alleen de Rambo-reputatie van de Israelische geheime diensten doorbroken, maar zij zijn de heraut van het begin van het einde van Israel”, aldus IRNA. “De boodschap is: de geest van de jihad (heilige oorlog) is springlevend en de moslims zijn waakzaam. We hebben genoeg van het verraad!”

Volgens de Syrische pers, die geheel onder controle van de regering staat, vormt alleen een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten een afdoende garantie om toekomstige zelfmoordaanslagen te voorkomen. “Zo'n vrede”, aldus de Syrische krant al-Baath, “is de enige methode om alle spanning, terrorisme en geweld in het gebied te beëindigen.” Vorige week nog veroordeelde de krant Syria Times in felle bewoordingen de bomaanslag van 25 februari in Jeruzalem.

De Syrische pers onderstreepte vanmorgen dat Damascus nog steeds bereid is met Israel over vrede te praten. Gisteren besloot Israel zijn delegatie bij vredesbesprekingen met Syrië in de Amerikaanse hoofdstad, Washington, terug te roepen naar Israel.

Sinds het begin van de jongste reeks zelfmoordaanslagen heeft het kantoor van Hamas in Damascus geen verklaringen uitgegeven. De Verenigde Staten oefenen al langere tijd druk uit op Syrië om de kantoren van Hamas en andere radicale groeperingen in Damascus te sluiten. Damascus heeft die eis steeds afgewezen omdat, aldus de Syrische regering, in Israel zelf extremistische joodse groepen wel de mogelijkheid hebben tegen het vredesproces te ageren. (AP, AFP, Reuter)