Wijers beperkt macht Audex

DEN HAAG, 4 MAART. Minister Wijers (Economische Zaken) heeft de machtspositie van uitgeverij Audex in de verkoop van buitenlandse tijdschriften aan banden gelegd.

Wijers heeft een distributie-afspraak tussen Bruna, boek- en tijdschriftenhandel, en Betapress, een onderneming die 90 procent van de buitenlandse tijdschriften in Nederland distribueert en dochteronderneming van Audex, verboden. Volgens Wijers is de afspraak in strijd met het streven naar vrije concurrentie.

Bovendien moet Betapress meewerken aan levering van tijdschriften, die door Edipress worden geïmporteerd, aan de winkelketen AKO. Het bedrijf Edipress heeft sinds 1 januari 1995 de alleenvertegenwoordiging van een aantal Franse en Italiaanse bladen in Nederland. Tot die tijd werden de bladen geïmporteerd door Betapress. Als gevolg van een afspraak van 10 januari 1991 tussen Bruna en Betapress is Edipress niet in staat om de bladen in Nederland rendabel af te zetten.

Wijers heeft deze afspraak onverbindend verklaard met een beroep op de Wet economische mededinging. Een uitgever van een buitenlands tijdschrift moet in principe de mogelijkheid hebben zelf de importeur/vertegenwoordiger te kiezen. Volgens Wijers heeft uitgeverij Audex de markt van tijdschriften voor nieuwkomers volledig dichtgetimmerd. Betapress wordt door Wijers verplicht om door Edipress geïmporteerde Franse en Italiaanse bladen te distribueren bij de AKO-verkooppunten. Betapress mag geen vergoeding vragen voor de distributie die hoger is dan 40 procent van de verkoopwaarde (exclusief BTW) van die tijdschriften. Wanneer Edipress rechtstreeks levert aan AKO, geldt een maximumpercentage van 30 procent.

Betapress beheerst de markt van buitenlandse tijdschriften in Nederland door 1300 titels te importeren en te distribueren. Tweede in die markt is Van Gelderen Import met honderd titels. Betapress, Van Gelderen Import èn de winkelketen AKO behoren alle tot het uitgeversconcern Audax.

Wijers komt tot zijn uitspraak nadat hij advies had ingewonnen van de commissie economische mededinging.