Vier lange mannen in Final Four

Er stond geen Nederlandse club in de Final Four van het Europa-Cuptoernooi volleybal voor landskampioenen. Desondanks deden liefst vier Nederlandse spelers mee. Bas van de Goor en Henk-Jan Held spelen voor Modena, Ron Zwerver speelt voor Treviso en Martin van der Horst voor het Duitse Dachau. Vojvodina Novi Sad was in Bologna de enige deelnemer zonder inbreng uit Nederland.

Modena won de Europa Cup. De twee Italiaanse deelnemers troffen elkaar al in de halve finale, omdat Modena eerder in de poule van de Champions League een verrassende misstap had gemaakt tegen Dachau en daardoor als tweede eindigde. De vroege 'finale' werd een spannend duel dat door een arbitrale blunder in de vijfde set werd beslist. Bij de stand 15-14 werd een smash van Zwerver ten onrechte uitgegeven, zo toonden later de beelden. “We zijn genaaid”, was het commentaar van Zwerver. De gemoederen liepen na afloop hoog op.

ASV Dachau won in Bologna de andere halve finale van Vojvodina met 3-2 en was een dag later de tegenstander van Modena. Het was op papier een ongelijke strijd, maar de Italiaanse favoriet werd toch nerveus toen de eerste set verloren ging. Dachau had zelfs nog kansen op 2-0, maar verloor uiteindelijk met 3-1. Martin van der Horst en Dachau waren dolblij met het zilver. “Het is meer dan waar we van hebben durven dromen.”

Jullie hadden eerder op een vierde plaats gerekend.

Dat we de finale halen, was al heel wat. We geloofden er vooraf ook zelf niet echt in. Een paar jongens hadden blessures en op de laatste training kreeg onze spelverdeler een bal op zijn pols. We kwamen tegen Vojvodina ook met 2-0 achter. Toen zijn we gewoon vrijuit gaan spelen.

Hoe was het om tegenover Van de Goor en Held te staan?

Dat vond ik wel grappig. Ik kan het goed met die twee vinden, maar in het veld ben je geen vrienden. Wij, de vier Nederlanders, hebben de dag voor het toernooi wel even een bakkie gedaan en de laatste nieuwtjes uitgewisseld.

Heb je door die goede prestatie nu kans om ook nog een keer een contract in Italië te krijgen?

Ik denk dat ik er te oud voor ben, 31 jaar. Ik heb ook niets gehoord. Het zou leuk zijn om in Italië te kunnen spelen. Maar als het niet gebeurt, heb ik er ook vrede mee. Ik heb het erg naar mijn zin in Duitsland. Mijn contract bij Dachau loopt nog een jaar door.