Verlies Vriesekoop valt nog meer op dan twee titels Keen

ROTTERDAM, 4 MAART. Afzonderlijk behaalden Gerdie en Trinko Keen al vele successen, maar gisteren konden broer en zus dan eindelijk eens samen de champagne laten vloeien. Gerdie klopte in de finale van het NK tafeltennis in Rotterdam Mirjam Hooman in vier games en Trinko was in vijf games net iets te sterk voor Chen Sung.

De familie Keen vierde feest, Bettine Vriesekoop snelde naar huis. Ze vluchtte na de gewonnen finale gemengddubbel als een dief in de nacht en liet partner Jörg de Cock de prijzen ophalen. De stille aftocht van Vriesekoop had alles te maken met de teleurstellende nederlaag die ze in de halve finale leed tegen Hooman. Voor het eerst sinds 1976, toen bij de laatste vier Marianne van der Vliet te sterk was, verloor ze een enkelspelpartij op wellicht haar laatste NK.

Topsportcoördinator Ton van Happen vertelde namens Vriesekoop dat ze deze week te kampen had gehad met motivatieproblemen en op het punt had gestaan niet te spelen. In de wandelgangen deden hardnekkige geruchten de ronde dat Vriesekoop door de affaire rondom de judocoach Ooms, die haar had doen denken aan de problemen met haar ex-trainer Gerard Bakker, behoorlijk uit haar evenwicht was gebracht. Ze wilde er weinig over kwijt, maar het “als er geen controle van trainers is, dan is een jonge sporter aan de goden overgeleverd”, sprak voor zich.

Hooman, die Vriesekoop in vijf games de baas bleef, had geen boodschap aan de excuses van haar 34-jarige rivaal. “Daar ben ik aan gewend geraakt. Heel veel sporters hebben problemen met het verleden en daar moet iedereen zelf mee zien klaar te komen”. aldus 30-jarige Eindhovense. Na de overwinning op haar aartsrivale kon Hooman niet nogmaals vlammen. Ook zij had toen de excuses klaar. “Tegen Gerdie is het een heel ander verhaal. Bovendien vond ik het moeilijk me op te laden voor dit duel, zeker als je vriendinnen bent.”

Voor Keen, die eerder de titel in 1989 veroverde, was haar goede spel in de halve finale tegen Emily Noor juist een extra stimulans om in de eindstrijd nog een keer alles te geven. Broer Trinko Keen had het in zijn vijfde finalewedstrijd knap moeilijk tegen Chen Sung. De 30-jarige, tot Nederlander genaturaliseerde Chinees, won in de kwartfinale met 3-0 van Danny Heister. De viervoudig nationaal kampioen kon niet voluit gaan omdat hij last had gekregen van hartritmestoornissen. “Het is gelukkig niet levensbedreigend, maar het verontrust me wel. Je schrikt ervan en het beangstigt”, zei Heister.

Hij had vorig jaar ook al eens last van hartritmestoornissen. Destijds voerde hij de problemen terug op een overvolle agenda, veel gereis en z'n zieke vriendin. “En nu ligt het niet veel anders. Ik ben gewoon oververmoeid. Met alle olympische kwalificatietoernooien en interlands is het een verschrikkelijk zwaar seizoen. Het is te veel.”

Keen was als opvolger van Heister erg blij met zijn eerste nationale titel. “Het heeft lang geduurd”, verzuchtte hij. In de finale moest hij andermaal lang wachten. Keen stond tegen Chen Sung met 2-0 en 19-17 voor. Toch kwam het nog tot een vijfde game. “Ik bleef rustig, dat leverde me deze titel op”, wist Keen. (ANP)