Verkeerd broekje: geen nationale titel

TILBURG, 4 MAART. De Ethiopische asielzoeker Aiduna Aitnafa hoopt dat Nederland ooit zijn nieuwe vaderland zal zijn. Na de nationale titelstrijd veldlopen, gisteren in Tilburg, weet hij dat de Nederlandse atletiek de reglementen naar de letter uitvoert. Nadat hij op het erepodium zijn kampioensmedaille in ontvangst had genomen, kreeg de 22-jarige Aitnafa tot zijn ontzetting te horen dat hij gediskwalificeerd was. De reden: hij droeg een broekje van de verkeerde kleur.

Landgenoot en clubgenoot van PSV, Tadesse Woldemeskel, die wel de witte broek van zijn Eindhovense club droeg, kreeg de titel. Getaneh Tessema, de kampioen van '95, schoof door de diskwalificatie op naar de tweede plaats. Ook het brons kwam in Ethiopische handen bij Fransua Woldemariam. Greg van Hest was de beste 'echte' Nederlander.

Van Hest verloochende in zijn woonplaats zijn karakter niet. De Brabander loopt graag aanvallend en beklaagde zich na afloop dan terecht over de afwachtende houding van zijn landgenoten. “Als zij de Ethiopiërs zien, leggen ze zich al bij voorbaat neer bij een vijfde of zesde plaats.” Van Hest nam in de twaalf kilometer op het zware parkoers direct de leiding. De Ethiopische lopers omringden hem direct. “Zij werken samen. Het maakt hen in feite niet uit wie wint als het maar één van hen is. Alleen heb je geen kans.”

Het incident met het 'broekje' verstoorde echter de schijnbare Ethiopische eenheid. Het initiatief daartoe kwam, waarschijnlijk uit rancune, uit Nederlandse hoek. Aitnafa trainde ooit onder Herman Vleugels bij PSV, maar ging daarna over naar Matti de Vugt. Dat leidde tot ergernis. Voor ex-bondscoach De Vugt was het zelfs niet meer mogelijk op de baan van PSV zijn pupil te begeleiden. In Tilburg bleek het protest tegen Aitnafa geïnitieerd te zijn door Marcel Vleugels, de zoon van Herman.

Mieke Aanen veroverde verrassend de titel bij de vrouwen. De 32-jarige Haagse atlete behaalde haar tweede nationale titel in acht dagen. Vorige week veroverde zij in Den Haag de indoortitel op de 3000 meter. Gabrielle Vijverberg werd tweede. Zij, afkomstig uit Limburg, is een nieuwkomer die zich snel ontwikkelt. (ANP)